7 binefaceri aduse de Covid-19 mediului privat

Autor: Dragoş Dragoteanu 17.05.2020

Orice lucru rau are si o parte buna. Orice criza aduce si oportunitati. Oamenii de afaceri si sistemele economice/administrative sunt nevoite sa se adapteze vremurilor post-Covid. Va propun sa vedem si "partea plina" a transformarilor.

1. Digitalizarea tuturor operatiunilor care implicau birocratie, coruptie si consum inutil de multiple resurse este la un pas sa fie realizata. Ceea ce nimeni nu a reusit in zeci de ani de zile este pe cale sa reuseasca coronavirusul. A trebuit sa apara ceva neprevazut, de neimaginat, de neinvins, ca sa se intample acest fenomen. Pana acum, niciun partid, niciun lider, nicio lege nu au impiedicat sistemul birocatic autohton sa ramana neatins. Uite ca i-a venit de hac ceva la care nimeni nu se astepta. Si acesta este doar inceputul digitalizarii in noua economie, la nivel mondial.

2. Sistemul administrativ local si central, odata cu digitalizarea fortata, nu are cum sa ramana numeric acelasi. "Armata" de functionari publici, multi cu functii inventate - ca sa recompenseze aparatul de partid -, nu are cum sa nu fie restructurata, in raport cu doua criterii: inutiliatea publica evidenta si, mai ales, diluarea fondurilor bugetare destinate institutiilor supra-dimensionate. Cand ai de unde sa dai este ok, chiar daca te imprumuti. Cand o sa ramana fara nicio sursa de finantare, indiferent de ce institutie publica este vorba, niciun politician nu va mai avea ce sa promita sau cum sa tina toti "soldatii" statului in posturi care nu se mai justifica.

3. Libertatea de miscare va fi perceputa ca fiind mult mai valoroasa. Daca pana acum 2 luni ni s-ar fi parut o gluma ca cineva sa ne interzica sa ne deplasam oriunde pofteam, acum a merge fara constrangeri in orice directie este o mare realizare. Cumva, cam toti am facut vreo doua luni de...."arest" fortat la domiciliu. Odata cu redarea libertatii, chiar si supusa unor reguli, interactiunea umana va avea alta dimensiune si cred ca cei mai multi oameni vor aprecia mai mult apartenenta la comunitate, chiar si in conditii de distantare sociala. In 1989 s-a murit pentru libertatea de exprimare. In 2020 facem sacrificii pentru libertatea de deplasare.

4. Poluarea este clar mai mica, daca economia nu genereaza produse si servicii in exces. Traficul infernal inseamna consum exagerat, uneori de lucruri inutile. Partea buna este am constientizat ca exista solutii viabile prin care poluarea sa fie tinuta mai bine sub control, de la mijloace electrice de deplasare pana la program de lucru decalat, de la folosirea mai judicioasa a veniturilor pana la reciclarea materialelor, de la reguli noi - sub sanctiuni severe - pana la frica de a reveni la statutul de "izolat" in societate. Poluarea poate fi redusa daca consumul de produse si servicii, care nu sunt absolut necesare vietii, va fi mai pragmatic/eficient, chiar daca asta inseamna o economie mai putin dinamica.

5. Solidaritatea umana s-a demonstrat ca functioneaza in continuare, in cele mai multe cazuri. Cu mic cu mare, au fost freelanceri, antreprenori si angajati in mediu privat care au demonstrat ca au caracter si curaj. Fiecare a ajutat cat/cum a putut si a aratat ca, in fata unui inamic invizibil, isi asuma responsabilitati si actiuni individuale/comune, care tin de la acte de caritate la fapte concrete, pentru repornirea economiei. A fi un bun roman nu inseamna sa strigi in gura mare ca iti iubesti patria. Conteza mult mai mult sa-ti ajuti conationalii. In momentele dificile, a fi voluntar, este o dovada ca iti pasa de tara in care traiesti.

6. Angajatii din mediu privat nu vor mai face atatea mofturi la angajare si antreprenorii vor avea variante sa aleaga. Efectele crizei care va urma, va aduce cu picioarele pe pamant multi "aventurieri" si "mercenari" care jonglau dintr-un job in altul, fara sa stea prea mult pe ganduri. Multi patroni de IMM traiau inainte cu frica zilei de maine nu pentru ca nu le mergeau afacerile, ci pentru ca riscau oricand sa ramana fara personal. Primenirea factorului uman in mediu privat este necesara din cand in cand si daca pana acum numai crizele si recesiunile provocate de oameni contau, iata ca acum si natura (virusul) influenteaza in bine mediului privat.

7. Starea de urgenta ne-a oferit timp cu noi si pentru noi/cei apropiati. Pentru cei mai multi dintre antreprenori, de fapt, timpul a stat cumva in loc, nemaifiind implicati non-stop in goana dupa bani. Pe unii i-a facut sa reflecteze la realizarile trecutului. Altora le-a dat suficient ragaz sa se gandeasca la greselile facute. Sunt convins ca oricarui detinator de afacere, indiferent de marime, cele doua luni i-au prins si bine, nu numai rau. Cum vom separa binele de rau si trecutul de viitor depinde de fiecare in parte si, mai ales, de deciziile pe care le vom lua in prezent. Fiecare ar trebui sa stie cel mai bine ce are de facut pentru binele lui si al afacerii sale, iar aceasta perioada a fost de ajuns pentru luarea deciziilor corecte.

Fiecare pericol sau inamic comun a mobilizat oamenii spre o noua etapa de dezvoltare. Darwin a avut dreptate. La orice schimbare majora ne adaptam sau murim. Eu cred ca schimbarile actuale ne vor duce intr-o etapa noua a evolutiei umane. Iar mediu privat autohton nu are voie sa faca exceptie.