Zone economice speciale şi arestări: noile tactici de distrugere a opoziţiei ale lui Viktor Orban

Autor: Catalina Apostoiu 15.05.2020

Guvernul ungar a depus un proiect de lege ce permite crearea de zone economice speciale cu investiţii de peste 5 miliarde de forinţi (14 milioane de euro), de la 100 miliarde de forinţi în prezent, ceea ce ar priva de bani pentru buget primării controlate de opoziţie, scrie Intellinews.

Desemnarea de zone economice speciale va ajuta la relansarea economiei, păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, se arată în proiect. Totuşi, criticii se tem că noile reglementări vor permite organismelor politice care susţin partidul de guvernământ Fidesz să aloce resurse pe baza afilierii politice.

Luna trecută, guvernul a desemnat fabrica de baterii a Samsung din God, în apropiere de Budapesta, drept prima zonă economică specială a ţării printr-un decret făcut posibil în urma acordării de puteri suplimentare guvernului şi premierului Viktor Orban la sfârşitul lunii martie.

Prin această decizie, orăşelul administrat de partidul de opo­ziţie Momentum va pierde dreptul de a colecta taxa pe busi­nessurile locale, aceasta fiind transferată către autoritatea lo­cală a judeţului, în cadrul căreia partidul Fidesz deţine o majoritate.

Partidele de opoziţie se tem că guvernul s-ar putea folosi de acest nou instrument pentru a pune presiune asupra lor.

Poliţia din Ungaria a reţinut în această săptămână un politician din opoziţie, Janos Csoka-Szucs, din Gyula, un orăşel din judeţul Bekes, scrie Balkan Insight. Csoka-Szucs este liderul local al unei mişcări de opoziţie şi membru al partidului Momentum.

Acestuia i s-a spus că este interogat din cauza unei postări pe Facebook din 20 aprilie publicate într-un grup local sus­pectat de propagare de zvonuri alarmiste.

Csoka-Szucs ar putea fi pus sub acuzare sub un amendament recent la dreptul penal ce a introdus pedepse cu închisoarea de unul până la cinci ani pentru propagarea de ştiri false menite să obstrucţioneze eforturile de combatere a pandemiei.

Amendamentul este parte a controversatei legi a coronavirusului despre care criticii spun că i-au conferit premierului puteri aproape ìdictatorialeî.

Ca reacţie la arestarea lui Czoka-Szucs, Coaliţia Democrată din opoziţie a anunţat că va organiza o demonstraţie online.

Katalin Cseh, membră a mişcării Momentum, a acuzat poliţia că abuzează legea pentru a-i aresta pe criticii guvernului Orban.

Acesta a fost al doilea arrest în Ungaria pentru propagarea de ştiri alarmist din două zile. Anterior, un bărbat de 64 de ani a fost reţinut de poliţie în apropiere de Szerencs, fiind interogat în legătură cu o postare pe Facebook în care critica măsurile anti-pandemie ale guvernului.