Serbia îi cheamă pe turiştii chinezi pentru a-i salva vara turistică

Autor: Catalina Apostoiu 15.05.2020

În condiţiile în care Europa încearcă să-şi salveze vacanţele de vară după devastarea economică suferită în urma pandemiei, o ţară curtează turişti de la 7.000 km depărtare, scrie Bloomberg.

Serbia lansează la acest final de săptămână o campanie ce-i va lua în vizor pe turiştii din China. Ţara est-europeană foloseşte o platformă lansată de Alibaba pentru a se lăuda în faţa acestora cu mănăstirile sale, staţiunile montane şi viaţa de noapte activă din capitala Belgrad.

Obstacolele nu lipsesc. Serbia a menţinut unele măsuri de carantină, iar zborurile directe între cele două ţări lipsesc. În plus, turismul a generat doar 1,4 miliarde de euro pentru Serbia în 2009, 3% din PIB, turiştii care vizitează estul continentului optând de obicei pentru Praga sau Budapesta, capitale mai pitoreşti.

Planul Serbiei are însă o logică. Rata de infectare din China se situează în prezent cu mult sub cea din cea mai mare parte a Europei, iar turiştii chinezi au reprezentat cel mai mare grup de vizitatori din Serbia anul trecut, de 145.000 de persoane, în creştere cu peste 40%.

Motivele sunt în mare parte de ordin politic. Din ce în ce mai intens criticat pentru încălcarea democraţiei, preşe­din­tele Aleksandar Vucic a acceptat cu braţele deschise credite şi investiţii din partea Beijingului cu puţine condiţii în cea mai mare parte a unui deceniu. China, împreună cu Rusia, susţine de asemenea opoziţia Serbiei faţă de independenţa Kosovo.

Recent, Vucic a acceptat echipamente medicale chineze pentru a lupta cu COVID-19 şi a folosit modelul ţării asiatice de carantină. Acesta a lăudat China pentru ajutorul oferit, numindu-l pe preşedintele chinez „frate“ şi a criticat dur Europa pentru solidaritatea de faţadă, chiar în condiţiile în care ţara sa îşi doreşte să devină membră a Uniunii Europene.

Pentru China, Serbia este unul dintre cele mai importante succese în eforturile pe care le face de-şi clădi legăuri economice cu Europa centrală şi de est sub programul 17Ă1. Iniţiativa respectivă nu a mers întotdeauna conform planului. La nivel european, încercările de apropiere ale Chinei au eşuat.

Nu există şanse ridicate ca vizitatorii chinezi să fie priviţi cu ostilitate în Belgrad.

„Îi aşteptăm în Serbia, unde situaţia Covid-19 se stabilizează“, a anunţat ministerul sârb al comerţului şi turismului. Turiştii „nu au nevoie de vize şi se pot baza pe ospitalitate şi o atitudine prietenoasă faţă de China“.