De ce vrea FP dividende suplimentare de 750 mil. lei de la Hidroelectrica? „Analiza noastră indică faptul că Hidroelectrica va putea continua planurile de investiţii“

Autor: Liviu Popescu 15.05.2020

♦ Compania de stat a anunţat deja că le va propune acţionarilor – statului român (80%) şi FP (20%) – repartizarea a 1,25 miliarde de lei sub formă de dividende ♦ FP vrea alte 750 milioane de lei.

Fondul Proprietatea (FP), societate de in­vestiţii financiare cu expunere la companii de importanţă strategică pentru economia româ­nească, vrea ca Hidroelectrica să distribuie dividende suplimentare de 750 milioane de lei din rezultatul reportat. 

Astfel, pe lângă cele 1,25 mld. lei pe care conducerea Hidroelectrica vrea să le distribuie acţionarilor, la AGA din 26 mai 2020 va fi discutată şi propunerea supli­mentară a FP, acţionar cu un pachet de 20%.

Dacă cele două vor trece de votul acţionarilor, atunci statul român va încasa 1,6 mld. lei de la cel mai mare producător de energie electrică din România, iar 400 mil. lei vor merge la FP. Aplicată doar la propunerea Hidroelectrica, distribuirea către statul român este de 1 mld. lei, iar alte 250 mil. lei către FP. „Fondul Proprietatea a evaluat cu atenţie nevoile de finanţare ale companiei şi analiza noastră indică faptul că Hidroelectrica va putea continua planurile de investiţii existente, precum şi distribui dividende suplimentare către acţionari, a transmis FP la solicitarea ZF.