Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară? Andrei Văcaru, JLL: Criza actuală este diferită de cea din 2008. Atunci capitalul se evaporase. Acum avem multe grupuri care au cash şi care aşteaptă oportunităţi

Autor: Bogdan Alecu 17.05.2020

♦ Tranzacţiile vor continua pe piaţa locală, în contextul în care randamentul investiţional nu a cunoscut o contracţie puternică, aşa cum s-a întâmplat în ţări din Europa Centrală, iar investorii dispun în continuare de rezerve de cash.

Piaţa imobiliară este mult mai pregătită pentru a face faţă unei eventuale crize determinate de pan­demia de COVID-19, por­nind de la jucătorii care acti­vează acum în acest sector şi mergând până la abordarea rezervată a băncilor vizavi de finanţările acordate proiectelor imobiliare.

„Spre deosebire de finalul anului 2008, când capitalul s-a evaporat, acum există multe grupuri care stau pe lichidităţi disponibile pentru a fi investite şi aşteaptă oportunităţi“, explică Andrei Văcaru, head of capital markets în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România. El a subliniat că investitorii sunt interesaţi inclusiv de achiziţia de hoteluri, în contextul în care industria HoReCa este în prezent cea mai lovită de criza determinată de pandemia de COVID-19. Anul trecut spre comparaţie, pe piaţa locală s-au realizat tranzacţii de investiţii în imobiliare cu o valoare de 700 mil. euro, în contextul în care tranzacţia cu portofoliul de birouri dintre NEPI-Rockcastle şi AFI Europe, de peste 300 mil. euro, a picat, tot din cauza pandemiei.