Cea mai grea lună pentru industria românească: cădere de -13% în martie

Autor: Răzvan Botea 17.05.2020

♦ Producţia industrială a scăzut în industria prelucrătoare cu 14,4% în martie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019, a zecea lună la rând de scădere.

Producţia industrială, principalul indicator al evoluţiei industriei, a scăzut în România cu 13% în martie 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cea mai abruptă scădere a fost înregistrată de industria prelucrătoare (-14,4%), arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, spune că industria va suferi în aprilie o cădere mai puternică şi va ajunge la un minim istoric, după care producţia industrială va înregistra creşteri.

„Ne aşteptăm ca industria României să intre într-un nou ciclu (după minimul istoric care va fi înregistrat în aprilie), într-o evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, redinamizarea comerţului intraeuropean şi inter­naţional, resimţirea măsurilor de relaxare implementate în ultimele luni (la nivel mondial, european şi intern), avantajele comparative şi competitive şi potenţialul ridicat de dezvoltare din România“, scrie Andrei Rădulescu într-o informare a instituţiei.

De asemenea, economiştii Erste, banca austriacă de care aparţine BCR, scriu într-o notă a instituţiei că luna mai sau iunie va însemna pentru industrie o revenire, după ce în aprilie căderea va fi mai abruptă decât în martie.

„Este probabil ca cifrele din aprilie să arate o scădere mai mare decât cea din luna martie din cauza opririi prelungite a producţiei locale, însă mai sau iunie pot aduce un început de recuperare. Multe ţări din Uniunea Europeană au anunţat relaxarea restricţiilor de circulaţie în ultimele săptămâni“, scriu într-un raport economiştii Erste.

Pe ramuri, industria prelucrătoare a scăzut cu 14,4%, industria extractivă cu 7,5% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,7%, în luna martie 2020, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

Cel mai mare declin a fost înregistrat în sectorul de prelucrare a pieilor (-42,5%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-36,2%), industria mobilei (-32,8%).

Industria auto s-a contractat în martie 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 31,4%.

„Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidenţiază diminuarea componentei bunuri de capital cu 20,6% an/an, care exprimă declinul sever al investiţiilor în industrie în luna martie, pe fondul restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi incertitudinilor cu privire la procesul de relansare economică post-pandemie. De asemenea, componentele bunuri intermediare, bunuri de uz curent şi bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut cu ritmuri an/an de 10,4%, 10,6%, respectiv 11,8% în martie“, mai scriu economiştii BT.