Stare de alertă: Românii pot ieşi din case fără să mai fie nevoie să aibă la ei declaraţii pe propria răspundere, în aceeaşi localitate

Autor: Diana Grigore 15.05.2020

De vineri, România a intrat în stare de alertă, după ce timp de două luni a fost în stare de urgenţă. Românii pot ieşi din case, fără să mai fie nevoie să aibă la ei declaraţii pe propria răspundere. Acestea sunt necesare doar pentru deplasările în afara localităţii.

Autorităţile au anunţat joi seara declararea stării de alertă în România. Românii pot astfel să se deplaseze în localitate fără să mai aibă la ei declaraţii pe propria răspundere.

„Începând cu data de 15 mai este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane, care nu aparţin aceleiaşi familii. Nu mai trebuie declaraţii pentru acest lucru”, a anunţat Raed Arafat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Cei care vor să iasă din localitate o vor putea face doar pentru urgenţe şi pentru asta vor avea nevoie de o declaraţie pe propria răspundere. Printre motivele pentru care românii se pot deplasa în alt judeţ se numără: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuinţă, gospodărie şi locul de desfăşurare a activităţii, deplasare în scop umanitar, voluntariat, deplasare pentru realizare de activităţi agricole, deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli, deplasare pentru îngrijirea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de docimente necesare pentru obţinerea unor drepturi, deplasare pentru tratament, pentru îngrijirea unei rude, asistenţa persoanelor vârstnice sau decesul unui membru în familie.

Măsurile au fost anunţate joi seara, cu doar 30 de minute înaintea expirării stării de urgenţă de pe teritoriul României.