Alexandru Comănescu, tax director, KPMG România: Cel puţin 1,5 miliarde lei a pierdut bugetul de stat în perioada stării de urgenţă odată cu măsura fiscală privind amânarea plăţii obligaţiilor fiscale

Autor: Miruna Diaconu 24.05.2020

Cea mai de impact măsură fiscală luată în această perioadă a fost nepenalizarea cu dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru plata obligaţiilor datorate în perioada stării de urgenţă. Încasările de TVA în T1/2020 au scăzut semnificativ, cu aproape 80%, faţă de T1/2019.

Bugetul de stat încasează anual circa 12 miliarde euro din taxa pe valoarea adăugată, ceea ce înseamnă un miliard de euro pe lună. Statul a ajutat companiile care au avut dificultăţi financiare în această perioadă printr-o serie de măsuri fiscale.

Conform datelor Ministerului de Finanţe, încasările de TVA în primul trimestru al acestui an au scăzut cu aproape 80%, ceea ce înseamnă că din 2 miliarde euro care ar fi trebuit să vină din plata TVA-ului aferente pe­rioadei stării de urgenţă, statul a „împru­mutat“ cu cel puţin 1,5 miliarde euro com­paniile.