Poliţia de Frontieră: Peste 31.000 de oameni au tranzitat vămile române în ultimele 24 de ore

Autor: Laura Buciu 17.05.2020

Peste 31.000 de oameni au tranzitat vămile române, în ultimele 24 de ore, proporţia dintre intrări şi ieşiri fiind relativ egală. Din totalul celor care au trecut frontierele, 21.200 au fost au fost la vămile cu Ungaria, iar într-o singură zi au intrat în izolare 8.000 de români.

Poliţia de Frontieră a transmis, duminică, faptul că, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 31.800 persoane, români şi străini şi peste 18.000 mijloace de transport (din care 12.500 automarfare).

Sursa citată arată că pe sensul de intrare au fost aproximativ 16.200 de oameni, cu 9.600 mijloace de transport (din care aproximativ 7.000 automarfare), iar pe cel de ieşire 15.600 de oameni cu 8.400 mijloace de transport (5.500 automarfare).

„În data de 16 mai, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 21.200 de persoane şi 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 mijloace de transport. Numărul cetătenilor români (mai putin şoferii de automarfare si lucrătorii transfrontalieri ) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comuna cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000 de cetăţeni români ( PTF Nădlac 1 - 3.810, PTF Nadlac 2 - 2.967, PTF Borş – 954 etc)”, anunţă Poliţia de Frontieră.

La intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei, se fac verificări pentru toţi cei care se prezintă la control şi sosesc dintr-o călătorie internaţională, conform listei actualizate de Institutul de Naţional de Sănătate Publică.

Poliţia de Frontieră mai anunţă că formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată.

„Prin urmare, în data de 16 mai, pe frontiera de vest, au intrat în tara 8.000 de persoane (izolare), comparativ cu media zilnică a lunii aprilie - 1.500. Şi la ieşirea din ţară, timpul de efectuare al formalitatilor de control necesita un timp mai mare ca urmare a faptului autoritatile maghiare permit intrarea în Ungaria numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii: interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19; îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen; prezentarea unor documente care sa ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie”, mai arată sursa citată.

La ora transmiterii ştirii, la graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră pentru autoturisme se derulează prin PTF Nădlac I, PTF Nădlac II şi PTF Borş, atât la ieşirea din România, cât şi la intrarea în ţară.