ANCOM: Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din Romania permit viteze de peste 100 Mbps

Autor: Laura Buciu 17.05.2020

Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze de peste 100 Mbps, a anunţat, duminică, de Ziua Mondială a Comunicaţiilor, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu. În România erau, la finalul anului 2019, 5,3 mil. de conexiuni la internet fix şi 12 mil. de conexiuni 4G.

„O veste buna din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din Romania permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, şi pe parcursul stării de urgenţă care tocmai s-a încheiat, când reţelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susţinut cu succes cererea excepţională de trafic”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, nicicând în istorie reţelele de comunicaţii electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcţionării societăţii, a nevoilor sociale, educaţionale, economice sau de altă natură, ca în ultimele două luni – sa folosim Ziua Comunicatiilor pentru a le multumi si a-i felicita pe cei care au facut posibil acest lucru, de-a lungul timpului”

Datele statistice integrale privind piata telecom în anul 2019 vor fi publicate de ANCOM săptămânii viitoare. În raport sunt cuprinse mai multe informaţii, printre care că la sfârşitul anului 2019 existau 5,3 milioane de conexiuni la internet fix (+4% evoluţie anuală), dintre care 3,9 milioane, adică 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză.

De asemenea, traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/lună, cu 14% mai mult faţă de anul precedent, iar rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 64% la nivel naţional în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar in mediul rural de 49%.

În ceea ce priveşte internetul mobil, ANCOM arată că la finalul anului 2019 existau 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creştere anuală), reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din România.

Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/lună, cu 41% mai mult faţă de anul precedent.