Petrolul dă semne de revenire: După două luni de prăbuşire, preţul barilului a depăşit 30 de dolari

Autor: Dorin Oancea 18.05.2020

Petrolul a crescut peste 30 de dolari pe baril pentru prima dată în două luni, în timp ce producătorii din SUA şi din alte părţi au continuat să îşi reducă activitatea, contribuind la reechilibrarea unei pieţe care a fost afectată de coronavirus, anunţă Bloomberg.

Preţurile futures au urcat, la New York, cu 5% după trei săptămâni de creştere. Numărul puţurilor active din SUA a scăzut pentru a noua săptămână la rând, până la niveluri care nu au fost văzute în mai mult de un deceniu, în timp ce stocurile la hubul Cushing, Oklahoma au scăzut pentru prima dată de la sfârşitul lunii februarie. Irakul a spus că intenţionează să oprească producţia unuia dintre câmpurile sale petroliere.

Petrolul american West Texas Intermediate cu livrarea în iunie a crescut cu 5,4%, până la 31,01 dolari pe baril la bursa din New York la 7:40 a.m. iar la Londra a crescut cu 4,9% la 30,97 dolari/baril.

Petrolul Brent pentru luna iulie a crescut cu 3,8% până la 33,74 dolari după o creştere de 4,9% săptămâna trecută.

Preşedintele rezervaţiei federale Jerome Powell a avertizat că acţiunile şi alte active care au crescut brusc în ultima lună ar putea suferi „scăderi semnificative” în lipsa măsurilor de combatere a virusului. Recuperarea economică a SUA s-ar putea întinde până la sfârşitul anului viitor, a spus el într-un comentariu difuzat duminică seara la televiziunea americană.