Aproape 50 de muncitori din Sri Lanka, salariaţii unei fabrici de confecţii din Vrancea, sunt bolnavi de Covid-19. Ei sunt angajaţii Sorste, firmă deţinută de Sorina Bucuraş, fost ministru în Guvernul Boc

Autor: Cristina Roşca 18.05.2020

Câteva zeci de muncitori din Sri Lanka au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, ei fiind angajaţii unei fabrici de textile din Vrancea. Este vorba de aproape 50 de salariaţi din Sri Lanka. Producătorul este, conform surselor ZF, firma Sorste, deţinută de Sorina Luminiţa Bucuraş (fostă Plăcintă), fost ministru al tineretului şi sportului din partea PDL, în guvernul lui Emil Boc.

Compania are aproape 130 de muncitori din Sri Lanka, iar după ce au fost testaţi toţi, aproape 50 au fost descoperiţi infectaţi. Au fost testaţi şi doi români, şefii salariaţilor din Sri Lanka. Acesştia nu sunt bolnavi însă.

Contactată de ZF, Sorina Luminiţa Bucuraş a spus că Sorste are două fabrici; într-una lucrau angajaţii din Sri Lanka alături de şefi români, iar în alta sunt aproape 300 de salariaţi români. Ea adaugă că niciun român nu e bolnav dintre salariaţii firmei, adăugând că o explicaţie pentru numărul mare de îmbolnăviri în rândul oamenilor din Sri Lanka poate fi apropierea dintre aceştia, apropiere dată de cultură şi obiceiuri.

O altă explicaţie poate fi însă faptul că de multe ori imigranţii locuiesc mai mulţi într-o cameră în condiţii de multe ori dificile.

Producătorul de textile a fost unul dintre cei mai mari jucători din industrie, cu afaceri de aproape 100 mil. lei în 2018 (ultimul an pentru care există date publice). Afacerile au atins atunci un maxim istoric după ce au crescut cu 27% faţă de 2017. Anul trecut businessul a scăzut iar cu peste 20% la 75 mil. lei.

În judeţul Vrancea, în data de 18 mai 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 215 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În carantină instituţionalizată se află 124 persoane, iar 180 în carantină la domiciliu, deoarece în momentul inregistrării nu existau spaţii disponibile. La aceştia, pe toată durata carantinării, IPJ şi IJJ organizează în comun dispozitive specifice pentru verificare, potrivit unui anunţ al Prefecturii Vrancea pe contul de Facebook.
În spitalele de la Focşani şi Adjud se află internaţi 140 de pacienţi, dintre care şase la secţia ATI (4 Focşani, 2 Adjud). Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 190.