Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO: La nivel european, sectorul construcţiilor estimează un declin de 20-25% atât pentru 2020, cât şi pentru anul viitor. Efectele vin din costurile adiţionale generate de măsurile sanitare, scăderea productivităţii din cauza pandemiei şi impactul negativ din alte sectoare, în special cel al transporturilor

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.05.2020

Construcţiile resimt efectele pandemiei de Covid-19 la nivelul întregii Europe, iar prognozele făcute până în acest moment arată că circa trei milioane de locuri de muncă se vor pierde în acest sector, a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), la emisiunea online ZF 15 minute cu un antreprenor.

„Au fost ţări care au închis şantierele, în Italia chiar la cererea antreprenorilor care nu puteau să respecte măsurile impuse de guvern în condiţii de pandemie. În Germania, la începutul anului, se estima o creştere a sectorului construcţiilor cu 3-4%. Acum, din cauza pandemiei, se estimează un declin undeva între 4 şi 5% la final de an. La nivel european, sectorul construcţiilor estimează un declin de 20-25% atât pentru 2020, cât şi pentru anul viitor”, a spus Laurenţiu Plosceanu.

Tot el a adăugat că în Franţa 90% din şantie­re au fost închise şi s-au redeschis în luna mai.