Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: BNR a realizat operaţiuni repo bilaterale de 13 mld. lei în perioada 1 aprilie-15 mai. Achiziţiile de titluri de stat pe piaţa secundară au ajuns în 15 mai la 3,1 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 19.05.2020

♦ Dobânzile pe piaţa interbancară şi cotaţiile la titlurile de stat au scăzut ♦ Cursul de schimb al leului şi-a temperat fluctuaţiile, în urma intervenţiilor BNR.

BNR a sporit considerabil vo­lumul operaţiunilor repo efectuate pe baze bi­la­te­ra­le, al căror stoc me­diu zilnic a ajuns în perioada 1 apri­lie-15 mai la aproximativ 13 mld. lei, şi a cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară, stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 mld. lei, obiectivul imediat al BNR fiind păs­tr­area stabilităţii recâştigate şi asigu­ra­rea lichidităţii necesare finanţării în bune condiţii a sectorului public, firme­lor şi populaţiei, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cea de-a doua ieşire publică de la izbucnirea crizei coronavirusului.

Această ieşire publică a guverna­to­rului BNR în care anunţă injecţiile de li­chiditate ale băncii centrale pentru susţi­nerea finanţării economiei reale şi sta­tului vine după ce la sfârşitul lunii mar­tie Isărescu anunţa depăşirea ten­siu­nilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar.