Valentin Ionescu, director în ASF: Piaţa financiară nonbancară este destul de rezistentă la noua criză. Vedem o oarecare deteriorare a stabilităţii financiare, însă nu a atins un nivel critic

Autor: Roxana Rosu 19.05.2020

Sistemul financiar nonbancar din România, incluzând piaţa pensiilor private, cea de capital şi piaţa asigu­ră­rilor, are un grad relativ ridicat de rezis­tenţă la efectele economice gene­rate de criza sanitară, în ciuda şocurilor pe termen scurt resimţite, în contextul situaţiei actuale declanşate de pandemia COVID-19.

„În cazul tuturor celor trei sectoare financiare nonbancare supravegheate de ASF, principala expunere este faţă de statul român, prin intermediul obligaţiu­nilor suve­rane deţinute în portofoliu. În com­paraţie cu aceasta, nivelul de inter­conectare cu pieţele bursiere are o am­ploa­re medie spre redusă, în vreme ce inter­co­nec­tarea cu sistemul ban­car (privită ex­clusiv din perspectiva acti­velor bilan­ţiere) este foarte re­dusă“, sus­ţine într-o opinie trans­misă ZF Valentin Ionescu, di­rec­tor al Di­rec­ţiei de Stra­tegie şi Sta­bili­tate Fi­nan­ciară din ca­drul Autori­tăţii de Su­pra­veg­here Finan­ciară (ASF). Astfel, chiar da­că actuala cri­ză a dus la o oare­care dete­riorare a stabili­tăţii finan­ciare pe cele trei sec­toare, aceasta nu a atins un nivel critic.