Videoconferinţa ZF IT Generation. Antreprenorii hi-tech: Tehnologia poate compensa deficitul de cadre medicale şi poate creşte productivitatea acestora

Autor: Alexandra Cepăreanu 19.05.2020

Sistemul medical are nevoie de digitalizare pentru a putea face faţă noilor provocări şi pentru ca actul medical să fie mai eficient l Startup-urile româneşti de tehnologie au început să dezvolte soluţii care răspund cerinţelor din industrie şi care îmbunătăţesc activitatea cadrelor medicale.

Criza medicală generată de pandemia de Covid-19 reprezintă o oportunitate pentru sistemul medical românesc, atât public cât şi privat, să adopte noile tehnologii şi să implementeze soluţiile digitale dezvoltate de antreprenorii români, care pot contribui la creşterea productivităţii cadrelor medicale şi pot compensa deficitul de forţă de muncă din acest sector, au spus speakerii prezenţi în cadrul videoconferinţei ZF IT Generation - Cum pot să schimbe start-up-urile axate pe sănatate sectorul medical dar şi viaţa noastră, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania, Telekom, Cushman & Wakefield Echinox, Stratulat Albulescu şi Mindspace.

„Cu ajutorul tehnologiei putem eli­mina un număr mare de interacţiuni care consumă timpul medicului şi timpul pancientului. Avem nevoie de democra­tizarea actului medical, iar digitalizarea ne va ajuta în acest proces. Soluţiile inovative permit un act medical mai eficient şi mai rapid“, a spus Alexandru Bogdan, CEO al platformei ROCA X, un vehicul investiţional care se concentrează asupra companiilor din domeniul tehnologiei.

Astfel, criza generată de coronavirus a creat pentru startup-urile de tehnologie locale oportunitatea de a veni cu soluţii la noile nevoi, însă, pentru ca acestea să fie scalabile, antreprenorii trebuie să aibă un plan pe termen mediu sau lung, a adăugat Alexandru Bogdan.

„Trebuie să se nască noi startup-uri care să ajute sistemul medical pe termen mediu şi lung, acesta este un moment oportun. Nu putem stimula zona de inovaţie doar prin existenţa unei finanţări sau doar prin simplul fapt că există interes, dacă nu avem şi antreprenori care să înceapă proiecte sustenabile.“

Însă, pentru ca antreprenorii să poată dezvolta soluţii inovative dedicate secto­rului medical, statul trebuie să reglementeze domeniul şi să arate interes în ceea ce priveşte implementarea acestor tehnologii în sectorul public de sănătate.

„Mediul privat poate veni cu soluţii, dar trebuie să existe o bază legală în care să putem funcţiona. Când statul a permis telemedicina, soluţiile au explodat şi aşa a apărut piaţa. Nu vrem ca statul să creeze soluţii, ci vrem să legifereze corect, să ne ofere spaţiul în care să funcţionăm, pentru că noi avem soluţii. Este o periaodă de schimbări care vor rămâne pe termen lung“, a spus Mădălin Margan, CEO al platformei OncoChain, care are ca scop îmbunătăţirea tratamentelor împotriva cancerului.

Romeo Chira, medic şi cofondator al aplicaţiei care poate depista cancerul pulmonar Lung US Diagnosis, spune că problemele sistemului medical românesc sunt lipsa resurselor şi lipsa digitalizării.

„Cu ajutorul tehnologiei putem filtra pacienţii în funcţie de nevoile pe care le au, astfel salvăm timp şi folosim resursele acolo unde avem cazuri urgente. Prin utilizarea digitalizării putem beneficia de o expunere mai mică a personalului medical la pacienţi care îi pot îmbolnăvi, în contextul actual al distanţării sociale“, a spus Romeo Chira.

Totuşi, Mircea Popa, fondator şi CEO al platformei de imagistică Medic AI, consideră că schimbările din domeniul sănătăţii nu pot fi făcute decât dacă, la acest proces, contribuie toţi actorii care conturează sectorul medical.

„Schimbările din sectorul medical depind şi de mediul privat şi de cel de stat. Avem startup-uri, fonduri de investiţii, parteneri care vor să încerce lucruri. Cu ei vom găsi soluţii. Nu cred că un sistem public îşi poate asuma riscurile pentru această reformă.“

 

Alexandru Bogdan,

CEO al platformei ROCA X:

- Startup-urile de tehnologie ajută la eficientizarea actului medical. Trebuie să se nască noi startup-uri care să ajute la eficientizarea sistemului medical pe termen mediu şi lung.

- Digitalizarea este un ajutor pentru medici şi pentru că sunt puţini ca număr, iar în loc să fie nevoiţi să evalueze în cabinet, timp de 50 de minute, un pacient, pot folosi anumite platforme care îi ajută să facă evaluarea pacientului în 2-3 minute. Pot identifica probleme, pot sugera diagnostic. Astfel, pot oferi servicii unui număr mai mare de pacienţi.

- Observăm adopţia acestor soluţii în mai multe sectoare ale domeniului medical. Mai ales în contextul actual, al pandemiei de Covid-19, doctorii au folosit diverse platforme pentru a interacţiona cu pacienţii de la distanţă.

 

 

 

Mircea Popa,

fondator şi CEO MedicAI

- Tehnologia a schimbat modul în care o clinică îşi poate evalua pacienţii, modul în care medicii pot lua decizii pe baza informaţiilor pe care le au pe o platformă, unde pot vedea tot istoricul pacientului, şi poate economisi timp.

- Sistemul de sănătate trebuie reformat cu totul. Tehnologiile de astăzi existau şi în 2010-2011, dar nu s-a făcut nimic, la nivel general, pentru ca ele să fie adoptate în masă. Aceste soluţii sunt deja acceptate, iar în următoarea perioadă vor fi rafinate şi îmbunătăţite şi vor fi nişate pentru a rezolva boli specifice.

- Startup-urile de tehnologie trebuie să dezvolte soluţii care să faciliteze actul medical şi care să îi ajute pe medici să fie mai productivi. Cred că viitorul medicinei aparţine doctorului antreprenor, care este preocupat de ce este nou, de experienţa pe care o oferă pacienţilor. Noi suntem doar furnizori de unelte pentru aceşti doctori.

 

 

Romeo Chira,

cofondator Lung US Diagnosis

- Sistemul medical are nevoie de resurse şi de digitalizare. Prin digitalizare putem beneficia de o expunere mai mică a personalului medical în faţa anumitor riscuri şi să salveze timp. Digitalizarea este importantă şi în acest sector.

- Cu ajutorul platformei Lung US Diagnosis pacientul poate fi tratat şi controlat de către medic de la distanţă, cu ajutorul unor ecografii. Folosirea acestei platforme poate scădea expunerea la radiaţii şi poate scurta accesul ca timp la procedurile intervenţionale.

- Am început să dezvoltăm o aplicaţie dedicată bolilor pulmonare difuze, precum este cea produsă de noul coronavirus. Avem un algoritm, în stare avansată, iar până la finalul anului trebuie să oferim o aplicaţie pentru aceste afecţiuni.

 

 

Mădălin Margan,

CEO OncoChain

- Statul trebuie să se implice în digitalizarea domeniului medical. Chiar dacă mediul privat poate veni cu soluţii, trebuie să existe o bază legală în care să putem funcţiona. Nu vrem ca statul să creeze soluţii, ci să legifereze corect şi să ne ofere spaţiul în care să funcţionăm, pentru că noi avem soluţii.

- Trebuie creată o agenţie în minister în care să fie angajaţi oameni cu expertiză în domeniul IT,  domeniul sănătăţii şi pe partea de legislaţie, care să creeze legislaţie. Trebuie extinsă legislaţia pe telemedicină, spre exemplu, trebuie să ştim ce tehnologii putem folosi pentru a colecta datele de la pacienţi, astfel încât să respectăm GDPR.

- O problemă a sistemului medical este lipsa datelor standardizate. Dar în ceea ce priveşte colectarea datelor este nevoie de reglementare. Astfel, nu poţi face analize de calitate, nu poţi să cunoşti ce se întâmplă de fapt cu pacienţii. Registrul pe care îl avem este doar o aproximare a datelor, iar noi avem nevoie de date clare şi de calitate.