Premierul Orban anunţă „investiţii uriaşe“ din bugetul public. Doar că bugetul lui este gol

Ziarul Financiar 24.05.2020

Premierul Ludovic Orban a prezentat, luni, în Parlament, măsurile de relansare economică în urma efectelor epidemiei. El a afirmat că nu a existat niciodată un proiect atât de ambiţios precum cel al PNL, prin care Executivul are de gând să aloce sume uriaşe pentru investiţii publice.

„Punem la punct o schemă foarte amplă de susţinere a schemei de investiţii. Atât în sectorul public, nu a existat niciodată, în România, un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru, în care vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură, de transport, energetică, sanitară”, a spus premierul Ludovic Orban, luni, la „Ora prim-ministrului“.

Bugetul consolidat este în cea mai nefericită stare din ultimul deceniu. Este încă posibil ca deficitul uriaş ce va fi înregistrat în acest an – cel puţin 70 de miliarde de lei - să fie finanţat din surse interne şi să nu fie nevoie de un masiv împrumut extern.  Cum investiţiile private se vor prăbuşi în mod categoric, investiţiile statului ar însemna un extraordinar suport pentru economie. Dar resursele sunt reduse. Şi capacitatea statului de a se împrumuta este redusă. Plusul acestor vremuri, spre deosbire de acum zece ani, este că băncile au bani şi pot ajuta economia. Dar, după cum spune Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank, laun seminar, săptămâna trecută, sistemul bancar este pregătit să ajute la revenirea economiei, însă resursele sunt limitate, iar lichiditatea trebuie să meargă acolo unde trebuie.

Către ce? Guvernul nu a prezentat deocam­dată, punctual, proiectele pe care vrea să le dezvolte.

Prim-ministrul a anunţat că, în săptămâna aceasta, Guvernul pune la punct o schemă de ga­ran­tare pentru com­pa­nii care nu pot să se adre­seze IMM-invest şi afirmă că aproape 5 mili­oa­ne de credite sunt apro­bate.

„Scheme de garantare a creditului între companii, pentru a fluidiza fluxul de bani între companii şi a bloca mecanismul pe care o companie bolnavă poate afecta toate companiile în lanţ (...) schemă de ajutor de stat pentru investiţiile Greenfield”, a explicat el.

Şeful Executivului spune că Guvernul a identificat aproape două miliarde de euro, în momentul de faţă „pentru a genera programe de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii”, prin proiecte de investiţii, şi 300 de milioane de euro „capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate”.

Premierul a fost chemat, luni, la „Ora prim-ministrului”, în Parlament, pentru a prezenta planul de relansare economică, în urma efectelor negative ale crizei produse de COVID-19.