Industria de 20 mld. lei a HoReCa revine la viaţă începând cu 1 iunie, când se deschid terasele. Până la 1 iulie toate localurile îşi reiau activitatea

Autor: Cristina Roşca 23.05.2020

♦ Reprezentanţii restaurantelor şi hotelurilor din România s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban şi au discutat despre redeschiderea localurilor, despre salariile oamenilor din industrie şi despre plata impozitelor aferente acestui an ♦ HoReCa este industria cea mai afectată de pandemia de Covid-19, 35.000-40.000 de restaurante, baruri şi cafenele sunt închise de mai bine de două luni, câteva sute de mii de salariaţi sunt în şomaj sau şomaj tehnic, iar industria evaluată la 20 mld. lei este de aşteptat să se înjumătăţească în 2020.

Industria restaurantelor, barurilor şi cafenelelor îşi redeschide porţile începând cu data de 1 iunie după două luni şi jumătate de inactivitate. Redeschiderea se va face treptat, mai exact îşi vor relua activitatea iniţial terasele, pentru ca după două săptămâni, pe 15 iunie, să se redeschidă parţial restaurantele la interior. În această a doua etapă ar trebui să se permită accesul şi în restaurantele mai mici, care nu sunt în malluri, iar apoi după două săptămâni să se facă o evaluare pentru a trece la o nouă etapă. În final, la 1 iulie, ar trebui să se permită deschiderea tuturor localurilor HoReCa. Acest lucru se va întâmpla doar dacă nu există derapaje majore la numărul de cazuri de îmbolnăviri.