O veste bună: Americanii de la Moderna au obţinut rezultate pozitive în primele faze de testare ale vaccinului pentru coronavirus. Acţiunile au crescut cu 20% pe Nasdaq

Autor: Alex Ciutacu 23.05.2020

Compania de biotehnologie Moderna are în testare un potenţial vaccin împotriva coronavirusului, ale cărui efecte le urmăreşte în prezent în 45 de subiecţi, rezultatele din primele etape fiind unele pozitive, conform unui anunţ al companiei, citat de CNBC.

Acţiunile Moderna au crescut cu aproape 20% în şedinţa de tranzacţionare de luni pe Nasdaq după acest anunţ.

Fiecare participant a primit doze de câte 25, 100 sau 250 de micrograme – fiecare grup de test fiind format din 15 persoane.

Participanţilor li se injectează două doze din potenţialul vaccin prin injecţie intramusculară la circa 28 de zile distanţă.

În ziua 43, adică la două săptămâni după a doua doză, nivelul de anticorpi din grupul care a primit doze de 25 micrograme era similar cu cel întâlnit în sângele oamenilor vindecaţi de Covid-19.

În cazul celor care au primit doze de 100 micrograme, nivelul de anticorpi era „semnificativ peste” cel al pacienţilor vindecaţi, în timp ce informaţiile pentru grupul care a primit doze de 250 micrograme nu sunt încă disponibile.

Oamenii de ştiinţă speră ca anticorpii să ofere un anumit grad de protecţie în faţa virusului, însă nu se poate afirma cu certitudine această idee, întrucât efectul unui potenţial vaccin nu a fost analizat încă destul, iar anumiţi pacienţi vindecaţi par să se reinfecteze.

Peste 100 de variante ale unui potenţial vaccin sunt dezvoltate la nivel global, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.