Una dintre cele mai mari ferme cu valoare genetică de porci din România este distrusă de pesta porcină. Pagubele materiale se ridică la 700.000 de euro

Autori: Luiza Paraschivu , Mediafax 19.05.2020

Una dintre cele mai mari ferme cu valoare genetică de porci din România, unde sunt crescute scroafe de reproducţie dintr-o rasă cu pedigree, este distrusă de pesta porcină africană, în judeţul Mehedinţi. Sunt ucise animale de rasă cu o valoare de 700.000 de euro.

Peste o mie de animale vor fi ucise la o fermă de porci din localitatea Burila Mare, din judeţul Mehedinţi, după ce mai multe scroafe au fost confirmate cu pestă porcină africană.

Potrivit reprezentanţilor fermei, este vorba despre 599 de scroafe dintr-o rasă specială pentru reproducţie. Animalele au fost cumpărate în luna noiembrie, din Danemarca, iar proprietarul a plătit pentru acestea peste 700.000 de euro.

„Este a doua fermă din ţară cu această genetică.(...)Sunt porci liberi de orice boală. Ei când au venit din Danemarca au venit din ferme cu genetică de top, cu pedigree, scroafe şi bunici din care ieşeau scrofiţe pentru reproducţie pentru înlocuire”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dorin Ganea, medicul veterinar al fermei.

În total, peste 1.000 de animale vor fi ucise în următoarele 24 de ore.

Alte 4.200 de suine, de la o fermă din apropiere, au fost eutanasiate în urmă cu o săptămână, tot din cauza pestei porcine africane.

„S-a verificat planul de biosecuritate, de gestionare a intrărilor şi ieşirilor de animale, precum şi a vectorilor care sunt acolo şi nu au fost probleme. Atâta timp cât pădurea este destul de aproape, vorbim de câteva sute de metri, vorbim de un potenţial risc de contaminare prin intermediul mistreţului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adriana Ganea, director adjunct al DSVSA Mehedinţi

În pădurile din Mehedinţi, sunt active şase focare de pestă porcină africană la mistreţi.