Criza coronavirusului în asigurări. Cât de mult va scădea piaţa asigurărilor în contextul crizei COVID-19? În ultimii cinci ani subscrierile au avut un trend ascendent, cu creşteri între 3 şi 9%

Autor: Mircea Nica 20.05.2020

♦ Piaţa asigurărilor ar putea să scadă cu două cifre, dar principalul reper va fi trimestrul II din 2020 ♦ Avansul înregistrat de piaţa asigurărilor din anul 2015 până în anul 2019 este de aproape 30%, dar gradul de penetrare în PIB a pieţei asigurărilor s-a menţinut între 1,5% şi 1%.

Unii jucătorii din piaţa asigurărilor şi din brokeraj, precum şi oficiali ai autorităţii de re­glementare şi supraveghere ASF se aşteap­tă ca, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, să se înregistreze o scădere a sub­scrierilor pe piaţa asigurărilor, deşi pe pri­mul trimestru nu a avut loc o contracţie a pieţei.

Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autori­tă­ţii de Supraveghere Financiară (ASF) spu­nea la începutul lunii mai pentru ZF că până la sfârşitul lunii martie nu a avut loc o scădere a pieţei, iar cele câteva modificări sunt ne­sem­ni­ficative. Cu toate acestea, principalul re­per pe care ASF îl va urmări este trimestrul II al anului 2020 pentru că acesta va include lunile aprilie, mai şi iunie, când activitatea eco­nomică a fost relativ blocată în condiţiile stării de urgenţă şi, ulterior de alertă.