Mutări de criză: Gigantul Renault vrea să închidă definitiv trei fabrici. Francezii pregătesc un plan masiv de reducere a costurilor cu 2 miliarde euro

Autor: Alex Ciutacu 23.05.2020

Gigantul Renault ar putea închide o parte dintre facilităţile de producţie din Franţa, în cadrul unui plan masiv de reducere a costurilor cu 2 miliarde euro, pe care compania se pregăteşte să îl anunţe la finalul lunii, potrivit FT.

Pe fondul vânzărilor care s-au prăbuşit şi a unor condiţii de piaţă deteriorate, grupul ia în considerare închiderea a trei fabrici din Franţa – două facilităţi de producţie mai mici pentru componente auto, precum şi fabrica din nordul ţării care produce modelul Alpine.

Mai mult, Renault analizează şi situaţia unei fabrici mai mari din orăşelul Flins, care ar urma să rămână deschisă momentan, dar s-ar putea opri din a produce maşini în următorii ani. În cazul acesteia nu a fost luată încă o decizie.

La facilitatea de producţie din orăşelul Flins, francezii au anunţat că încep producţia de măşti sanitare.

Săptămânalul francez Le Canard Enchaine a scris primul despre aceste discuţii, care i-au fost confirmate de surse din interiorul companiei.

Planul de reducere a costurilor cu 2 miliarde euro s-ar întinde pe o perioadă de trei ani şi era pregătit încă dinainte de pandemie, după ce profiturile Renault au fost aproape eliminate în 2019 – un an marcat de turbulenţe majore după arestarea fostului şef al grupului, Carlos Ghosn.

Mai mult, Renault se pregăteşte să semneze cu băncile un acord de finanţare de 5 miliarde euro, garantat de guvernul francez.

Industria auto a fost puternic afectată de actuala criză. Conform datelor de la banca centrală, industria auto din Franţa a produs doar la 8% din capacitatea totală luna trecută.