Ce soluţii propun oamenii de ştiinţă: Un ciclu de 50 de zile de restricţii dure de circulaţie şi 30 de zile în care măsurile vor fi parţial relaxate

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2020

Într-un studiu susţinut de Uniunea Europeană, un grup de cercetători din nouă ţări au simulat cum ar putea afecta o serie de strategii răspândirea coronavirusului, scrie CNBC.

În prezent, au fost raportate aproape 5 milioane de cazuri cu coronavirus la nivel global şi peste 300.000 de decese, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Oamenii de ştiinţă sugerează alternarea restricţiile stricte de circulaţie cu intervale în care măsurile de distanţare socială sunt ridicate parţial. De asemenea, ei recomandă testarea unui număr cât mai mare de oameni, strategii eficiente de monitorizare şi izolare şi protejarea celor mai vulnerabili oameni din interiorul societăţii.

Primul scenariu lansat de cercetători implică lipsa totală a aplicării măsurilor de distanţare socială, ceea ce ar duce la suprasolicitarea unităţilor de terapie intensivă din fiecare ţară a planetei şi, ulterior, la moartea a 7,8 milioane de persoane. În acest caz, durata pandemiei ar fi de aproape 200 de zile în majoritatea ţărilor.

Al doilea scenariu ia în calcul o perioadă de 50 de zile în care sunt impuse măsuri de atenuare a numărului de infecţii, urmată de 30 de zile de relaxare a măsurilor. Analiştii spun că perioadele de atenuare vor reduce gradual numărul de infecţii noi prin respectarea măsurilor de distanţare socială şi regulilor de igienă. De asemenea, indivizii infectaţi vor trebui izolaţi, şcolile vor rămâne închise, iar evenimentele publice vor fi interzise. Măsurile nu implică o stare totală de carantină.

Simularea creată de oamenii de ştiinţă arată că al doilea scenariu s-ar dovedi eficient în primele luni, însă unităţile de terapie intensivă ar deveni din nou suprasolicitate, iar pandemia ar dura între 12 luni în ţările dezvoltate şi 18 luni în restul statelor.

Al treilea scenariu sugerează 50 de zile de măsuri stricte de distanţare socială, urmate de 30 de zile de relaxare. În acest caz, unităţile de terapie intensivă ar funcţiona la niveluri optime în majoritatea ţărilor. În contextul în care oamenii se vor teme să contacteze virusul la sfârşitul ciclului, pandemia ar putea dura până la 18 luni, însă numărul deceselor ar scădea considerabil.

Fondul Monetar Internaţional a declarat că planeta se îndreaptă către cea mai gravă recesiune din anii 1930 încoace, estimând că economia globală se va contracta cu 3% până la finalul anului.