„Creierul” operaţiunilor care coordonează intervenţiile de la începutul crizei Covid-19 a primit tehnologie de ultimă generaţie în valoare de peste 500.000 lei, prin platforma creată de eMAG, Banca Transilvania, Bitdefender şi Mobexpert

Autor: Alex Ciutacu 20.05.2020

Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI), considerat „creierul” operaţiunilor de intervenţie de la începutul crizei medicale generate de Covid-19, a primit aparatură de ultimă generaţie în valoare de peste 500.000 lei, din donaţiile adunate prin platforma Donează pentru linia întâi.

“Echipamentele primite în urma donaţiilor efectuate prin platforma Donează pentru linia întâi ne vor ajuta să fim mai agili şi mai eficienţi în cazul situaţiilor de urgenţă şi să luăm astfel decizii mai rapide în lupta pentru viaţă. Noile dotări ne vor permite nu doar să acţionăm rapid în situaţia curentă, ci şi în coordonarea eficientă a activităţilor de prevenţie. Platforma Donează pentru linia întâi este un exemplu de mobilizare şi de implicare socială, le mulţumim iniţiatorilor, care au fost alături de noi pe tot parcursul acestor zile deosebit de grele şi tuturor celor peste 60.000 de oameni care au donat până acum pentru linia întâi”, a spus Raed Arafat, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Astfel, platforma creată de eMAG, Banca Transilvania, Bitdefender şi Mobexpert a donat către CNCCI o serie de PC-uri, video proiectoare, laptopuri, imprimante, monitoare, instalaţie de sonorizare, televizoare, echipamente periferice pentru întreg personalul implicat în gestionarea şi coordonarea situaţiilor de urgenţă.

“Perioada pe care o traversăm ne arată, mai mult ca oricând, că avem nevoie de digitalizare şi de infrastructură solidă în domeniile cheie care ţin de sănătate şi de siguranţa oamenilor, în situaţii limită. Pentru ca echipele din teren să răspundă cu rapiditate în cazul unor urgenţe, este nevoie de tehnologie si de sisteme performante. Prin donaţia realizată prin platforma Donează pentru linia întâi ne dorim să contribuim la îmbunătăţirea acestei performanţe. Astfel, venim în sprijinul celor care au nevoie în perioada pe care încă o traversăm şi ajutăm la prevenirea altor situaţii de urgenţă, în viitor”, a spus Iulian Stanciu, CEO eMAG.

Iniţiativa a adunat până acum peste 60.000 de oameni şi peste 4.000 de companii, care au donat în total 11,8 milioane lei.

Din fondurile strânse pe platformă, sunt achiziţionate materialele şi aparatura necesară în spitale, dar şi pentru medicii de familie, poliţiştii, jandarmii şi militarii aflaţi în linia întâi, pe baza necesarului furnizat de către DSU, în coordonare cu Ministerul Sănătăţii.

„Ca fondatori ai platformei Donează pentru linia întâi avem convingerea că acum, mai mult ca oricând, este important să fim uniţi şi să susţinem infrastructura pentru a putea reporni economia mai repede, pe nişte baze solide, care să ne dea încredere că orice s-ar întâmpla în viitor, suntem protejaţi. Este important să fim solidari şi responsabili în continuare, tocmai pentru a ieşi cât mai bine din această criză prin care trece întreaga lume”, a spus Omer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Cele mai mari donaţii au fost ale eMAG şi Banca Transilvania, cu câte 2 mil. lei fiecare, urmate de Mobexpert, Bitdefender şi Metropolitan Life cu câte 1 mil. lei, Mastercard cu aproape 700.000 lei şi Baupartner Group cu 500.000 lei.

„Ultimele luni ne-au arătat cât de importantă este o reacţie rapidă şi coordonată într-o situaţie care poate pune vieţi în pericol. Fără discuţie că o tehnologizare mai mare a infrastructurii statului în domeniul sănătăţii şi nu numai poate contribui inclusiv la salvarea de vieţi omeneşti şi le mulţimim tuturor celor care ni s-au alăturat prin platforma Donează pentru linia întâi şi care au înţeles că împreună putem aduce schimbări rapide în bine”, a declarat Florin Talpeş, CEO Bitdefender.

Peste 5 milioane de măşti de protecţie cu trei pliuri către medici, poliţişti, jandarmi şi militari au fost direcţionate până acum prin program. De asemenea, 350.000 de măşti N95 (FFP2), cu grad ridicat de protecţie au fost donate medicilor din spitale.

Totodată, două ventilatoare de înaltă performanţă Mindray SV600 achiziţionate prin intermediul platformei au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava şi la Spitalul Clinic Victor Babeş din Bucureşti.

„Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de optimism şi încredere şi nu putem să le avem fără a avea convingerea că sănătatea noastră este în siguranţă. Am paticipat de la început ca fondatori ai platformei Donează pentru linia întâi ştiind că donaţiile noastre vor ajunge exact acolo unde sunt necesare. Sunt convinsă că am reuşit să ajungem la cei care au cu adevărat nevoie şi nu la cei care doar declară că au nevoie”, a spus Diana Şucu, Preşedinte Fundaţia Mobexpert.