Agenţia de rating Fitch ia măsuri privind băncile din România: a retrogradat UniCredit Bank şi a revizuit perspectiva ratingului pentru Banca Transilvania şi Garanti Bank la „negativă“, de la „stabilă“

Autor: Mircea Nica 21.05.2020

Fitch, cea mai mare agenţie de rating, a luat măsuri în privinţa a cinci bănci din România UniCredit Bank, Garanti Bank, BCR, Banca Transilvania şi ProCredit Bank, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul agenţiei. 

Astfel, în urma declanşării pandemiei în Europa, agenţia Fitch a scăzut ratingul UniCredit Bank la BB+ de la BBB- şi a revizuit previziunile pentru Banca Transilvania şi Garanti Bank de la stabile la negative.

„Acţiunile agenţiei reflectă evaluările de risc ale portofoliilor de credit ale băncilor, având în vedere implicaţiile economice ale pandemiei. Cu toate acestea, implicaţiile finale ale profilelor de credit ale băncilor sunt neclare, dar Fitch consideră că riscurile conduc la o situaţie mai negativă.“ Autorităţile române au luat măsuri monetare şi fiscale pentru a sprijini sectorul privat, ceea ce ar trebui să fie pozitiv pentru bănci.