Nimic nu se pierde, totul se transformă. Afacerile de la zero „prietenoase cu mediul“ reciclează materiale pentru a produce ambalaje, periuţe de dinţi, terarii sau tocătoare din lemn

Autor: Alina-Elena Vasiliu 21.05.2020

Mai multe startup-uri din producţie încearcă să reutilizeze materie primă care altfel s-ar transforma în deşeuri ori caută alternative prietenoase cu mediul pentru a-şi pune pe piaţă propriile branduri.

În vremuri în care nevoile planetei pare că au început să se regăsească pe listele de priorităţi ale companiilor, care vor să-şi facă activităţile cât mai sus­te­na­bile şi mai puţin nocive pentru me­diu, câteva businessuri antrepre­no­riale por­nite de la zero în ultimii ani ţin şi ele cont de aceste aspecte. Aşa se face că start-up-uri din producţie încearcă să re­utilizeze materie primă care altfel s-ar trans­forma în deşeuri ori caută alter­na­tive prietenoase cu mediul pentru a-şi pune pe piaţă propriile branduri.

Printre cei care au povestit la Afaceri de la zero despre ideile lor sus­te­nabile se numără antreprenori care pro­duc ambalaje, terarii sau obiecte din lemn, toate având la bază o selecţie atentă a materialelor de bază.

Biodeck, de pildă, este un business care produce ambalaje, pahare şi tacâ­muri compostabile, folosind ca materie primă trestia de zahăr şi amidonul de porumb.

„Ambalajele Biodeck sunt o alter­na­tivă pentru cele de unică folo­sinţă din plas­tic, fiind produse din ingrediente 100% regenerabile şi biodegradabile. De bază, ca materie primă, sunt ami­do­nul de porumb – care provine dintr-un amestec de uleiuri vegetale, dar şi tres­tia de zahăr. Noi le folosim pentru a face farfurii, caserole şi tacâmuri“, po­ves­tea Adrian Georgescu, cofondator al Biodeck, la una dintre primele emi­siuni ZF Afaceri de la zero.

Spre deosebire de ambalajele reci­cla­bile, care pot fi reintroduse în cicluri noi de producţie, cele compostabile se transformă în compost (îngrăşământ agricol natural) sub influenţa umezelii şi a căldurii. Dacă produsele reciclabile pot fi refolosite de câteva ori, com­pos­tul este reutilizabil la infinit.

Şi fondatorii Dentisteria reciclează, iar în cazul lor este vorba despre pe­riu­ţe de dinţi. Octavian Grigorescu şi Ciprian Răducan au gândit un tip de bene­ficiu pe care companiile îl pot oferi an­ga­jaţilor şi le propun firmelor insta­la­rea de cutii cu periuţe de dinţi de unică folosinţă la birou, pentru a fi folosite în timpul serviciului.

Astfel, pentru momentele de după pauza de masă, de ţigară, de cafea ori înaintea unei întâlniri, angajaţii pot folosi periuţe de dinţi de unică folosinţă, cu pastă încorporată.

Cei doi antreprenori instalează cutia cu periuţe la birou, alături de o altă cutie destinată reciclării. Periuţele aruncate acolo sunt colectate ulterior, o dată pe lună, pentru a fi reciclate într-o fabrică din apropierea Capitalei. Printre clienţii Dentisteria se află Philip Morris, UiPath, Penny Market, L’Oréal, Adecco, World Class, PTC, Servier, dar şi câteva clinici stomatologice din Bucureşti şi din ţară, precum Dentson, Dentagglio, Dexcellence, Dentistree.

La rândul lor, fondatorii Greenarium reciclează sticla de la ferestrele din Sibiu care ajung să fie schimbate şi o folosesc pentru a realiza terarii cu plante. Anton Balint, Paul Bondane şi Raluca Mitea preiau sticla, o spală, o taie cu diamantul, o înfoliază într-o foiţă de cupru şi apoi lipesc totul cu cositor. Totul se lucrează manual, prin tehnica de vitralii Tiffany. Fiecare formă durează între câteva ore şi câteva zile, în funcţie de complexitate. Media de lucru este de trei-patru ore.

La Oradea, Daniel Jolţa dă o nouă viaţă lemnului rămas în fabricile de mobilă şi produce din el tocătoare şi platouri pentru bucătărie, sub brandul Atelier Lignum. Toate produsele sunt făcute având ca materie primă resturile de cherestea ce ar urma să fie aruncate pe foc în fabricile de mobilă, astfel că antreprenorul a reuşit să reducă puţin costurile de producţie.

Adrian Georgescu, cofondator al Biodeck: Ambalajele Biodeck sunt o alternativă pentru cele de unică folosinţă din plastic, fiind produse din ingrediente 100% regenerabile şi biodegradabile.

 

Periuţele de dinţi Dentisteria sunt colectate după folosire, pentru a fi reciclate într-o fabrică din apropierea Capitalei.

 

Daniel Jolţa dă o nouă viaţă lemnului rămas în fabricile de mobilă şi produce din el tocătoare şi platouri pentru bucătărie sub brandul Atelier Lignum.

 

Fondatorii Greenarium reciclează sticla de la ferestrele din Sibiu care ajung să fie schimbate şi o folosesc pentru a realiza terarii cu plante.