Pavel Popescu, deputat, secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor: Trebuie să vedem ce poate face România pentru Europa din punct de vedere al securităţii cibernetice, pentru că avem experţi în domeniu şi o conexiune bună

Autor: Alexandra Cepăreanu 21.05.2020

Pavel Popescu, deputat şi secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în cadrul Parlamentului României, spune că România trebuie să îşi folosească atuurile pe care le deţine în zona de tehnologie şi să acorde ajutor Uniunii Europene în acest domeniu.

„Avem tendinţa să minimalizăm rolul României şi potenţialul pe care îl avem. Este greşit. Ar trebui să nu aşteptăm să vedem ce poate face Europa pentru noi, ci să vedem ce poate face România pentru UE. Avem experţi în domeniu, avem reţele şi o infrastructură bună, şi cred că putem profita şi ridica standardul la care am lucrat până acum pe acest palier”, a spus Pavel Popescu, în cadrul videoconferinţei ZF Cybersecurity Trends 2020.

De asemenea, el consideră că la dezvoltarea reţelei 5G şi a securităţii acesteia este nevoie de contribuţia tuturor actorilor care fac parte din acest ecosistem – spre exemplu, cetăţeni, utilizatori, stat, furnizri de servcii, operatori de telefonie.

„Nu vom lua o decizie politică fără a discuta cu toţi operatorii şi toţi jucătorii de profil. Este important ca operatorii să fie ascultaţi. Rolul de gardian al statului va creşte, cum va trebui să crească şi încrederea cetăţenilor în structura statului.”

 

Alte declaraţii:

 

La nivel guvernamental, în ultimele luni, am fost concentraţi la adaptare strategiei de securitate cibernetică a României, este primul lucru pe care vrem să îl facem. Discutăm cu toţi actori implicaţi şi mai avem puţin până la a definitiva acest cadru, până la final de an.

Toată componenta de securitate a fost mutată prin act legislativ sub bagheta prim ministrului, sub componenta de legislativ a secretariatului general al guvernului, pentru a da semnal clar că prioritizăm acest domeniu.

Absolut tot mediul înconjurător va fi penetrat de senzori interconectaţi, iar comunicarea va fi machine to machine, ceea ce înseamnă că nivelul de schimb de date va fi mai ridicat.

Utilizatorii trebuie să înţeleagă că, spre exemplu, dacă un atacator vrea să intre într-o casă cu 20 de geamuri si 20 de uşi, versus un buncăr care are o singură intrare, acesta poate penetra prima proprietate mai rapid, pentru că are mai multe posibilităţi de penetrare. Aşa este şi cu 5G. Datorită vitezei, posibilităţile vor fi incredibil de multe şi mari, dar simultan cu ele, direct proproţional cresc şi măsurile de securitate.

Putem să ne asumăm clar domenii de activitate, economice, de la care nu putem face rabat în materie de condiţii pe care le punem când e vorba de securitatea şi valorile democratice în care credem.