World Economic Forum: Cele mai mari pericole pentru business sunt scăderea economică imediată, şomajul, o nouă pandemie şi măsurile protecţioniste

Autor: Roxana Rosu 21.05.2020

Cele mai mari temeri ale experţilor în risc la nivel global, legate impactului pandemiei, sunt scăderea economică imediată, şomajul, izbucnirea unei noi pandemii şi măsurile protecţioniste luate de state, potrivit unui raport realizat de World Economic Forum.

Datele colectate de la specialişti arată că nu suntem pregătiţi pentru efectul negativ al riscurilor de mediu, sociale şi tehnologice de anvergură.

Impactul economic şi nemulţumirea socială vor creşte în următoarele 18 luni, în situaţia în care liderii, organizaţiile şi decidenţii nu vor coopera pentru a gestiona efectele pandemiei la nivel global. Pe măsură ce economiile repornesc, se creează posibiltatea de a asigura echitate şi sustenabilitate pentru recuperare.

Raportul, realizat de World Economic Forum în parteneriat cu Marsh & McLennan Companies şi Zurich Insurance Group, integrează punctele de vedere ale celor aproape 350 de seniori experţi în risc cărora li s-a cerut să realizeze un top al celor mai mari preocupări în funcţie de probabilitate şi impactul asupra lumii şi afacerilor. Scăderea economică imediată ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 domină percepţiile companiilor în materie de risc. Acestea variază de la o recesiune prelungită până la slăbirea capacităţii financiare a marilor economii, restricţii mai ferme la circulaţia transfrontalieră de mărfuri şi persoane şi la prăbuşirea pieţelor emergente.

Din perspectiva legăturilor dintre riscuri, raportul atenţionează asupra necesităţii de a acţiona imediat împotriva unei avalanşe de şocuri sistemice viitoare, cum ar fi criza climatică, turbulenţele geopolitice, creşterea inegalităţii sociale, sănătatea mentală, lacune în managementul tehnologiei şi sistemele de sănătate aflate sub presiune constantă.