Criza Japoniei: În a treia cea mai mare economie a lumii, una din cinci companii se teme că nu are suficient capital pentru a supravieţui următoarelor luni

Autor: Eduard Ivanovici 21.05.2020

Una din cinci companii japoneze se teme că nu are suficient de mult capital în cazul în care criza generată de coronavirus va persista, subliniind modul în care unele dintre cele mai mari firme din lume au fost afectate de pandemie, potrivit unui sondaj creat de Reuters şi citat de CNBC.

Aproximativ 14% din firmele japoneze iau în calcul o schemă de finanţare propusă de guvern şi instituţiile publice în contextul în care condiţiile impuse de piaţă vor rămâne severe. Jumătate din firme consideră că viitorul depinde de circumstanţe.

Ţara plănuieşte să creeze o serie de planuri prin care va injecta capital în companii mari şi mici care au fost afectate de pandemia de coronavirus. Economia Japoniei, a treia cea mai mare din lume, a scăzut cu 3,4% în primele trei luni din 2020, iar rezultatele pentru al doilea trimestru urmează să fie şi mai proaste.

Circa 21% din firmele japoneze se tem de lipsa de capital, cei mai îngrijoraţi fiind producătorii de oţel şi maşini, retailerii şi firmele de transport.

Firmele japoneze au fost adesea criticate pentru acumularea unor cantităţi impresionante de cash în timp ce se fereau de creşterea salariilor şi de cheltuielile de capital. Însă strategia se poate dovedi corectă într-o perioadă ca aceasta.

În cazul în care criza generată de COVID-19 va persista, 13% din companii vor rezista cu fondurile actuale doar şase luni, 21% vor supravieţui un an, iar 62% sunt de părere că vor rezista cel puţin un an, reiese din raport.

Japonia a raportat peste 17.000 de cazuri cu coronavirus şi aproape 800 de decese.