Sistemul de pensii private, cea mai mare volatilitate în martie. Raport ASF: Deprecierile activelor financiare generate de criza coronavirusului nu vor afecta viitoarele pensii ale participanţilor, ele fiind rezultatul investiţiilor pe termen lung

Autor: Mircea Nica 22.05.2020

♦ Activele totale aferente fondurilor de pensii administrate privat Pilon II au debutat pe un trend ascendent la începutul anului 2020, înregistrând cele mai mari volatilităţi spre finalul lunii martie ♦ Activele totale ale sistemului de pensii private se menţin peste valoarea garantată, în ciuda fluctuaţiilor preţurilor instrumentelor financiare.

Sistemul de pensii administrate privat Pilon II a înregistrat o volatilitate crescută, în contextul actual al pandemiei de COVID-19 din cauza incertitudini­lor de pe pie­ţe­le financiare, pe 20 mar­tie unităţile de fond din Pilonul II având cel mai ridicat ni­vel de vola­ti­litate, potri­vit infor­ma­ţiilor publica­te în ra­portul Autorită­ţii de Supraveghere Fi­nan­cia­ră (ASF) privind stabili­ta­tea pieţelor fi­nan­ciare nebancare.

„Începutul anului 2020, în lunile februarie-martie a fost marcat de o incertitudine pe pie­ţele financiare generată de contextul epidemio­lo­gic actual. Volatilita­tea anua­li­zată a unită­ţi­lor de fond din Pilonul II a înregistrat cel mai ri­dicat nivel din perioada ana­lizată, în data de 20 mar­tie, ca urmare a pro­pa­gării scăderii preţu­rilor instru­men­telor finan­ciare asupra valorii unitare a ac­tivului net. Cele mai mari valori de vola­tilitate au fost consemnate în cazul Fon­dului de Pensii Administrat Privat (FPAP) BCR (31%), FPAP Aripi (30%) şi FPAP NN (26%).“