Videoconferinţa ZF Cybersecurity Trends 2020. Securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru companii odată cu explozia telemuncii: atacurile cibernetice au devenit mai multe şi mai sofisticate

Autori: Alexandra Cepăreanu , Alex Ciutacu 22.05.2020

♦ Cătălina Niculiţă, Cisco România: Am asistat la o perioadă în care a trebuit să implementăm o soluţie de securitate cibernetică simplă, rapidă. Acum trebuie ajustată pentru a fi scalabilă ♦ Dragoş Rebegea, Ericsson România: Este esenţială colaborarea între ţări, între jucători angrenaţi în ecosistemul noilor tehnologii ♦ Vasile Voicu, Telekom România: Angajatorii trebuie să se asigure că terminalele utilizate de salariaţi sunt configurate pentru ca aceştia să fie protejaţi ♦ Florin Popa, Orange România: Cererea pentru soluţiile de securitate cibernetică a crescut cu 70% şi vine din zona de IMM-uri.

Odată cu trecerea masivă a angajaţilor la munca de acasă a crescut şi nevoia de securitate cibernetică a companiilor, iar pentru a evita atacurile de acest tip antreprenorii trebuie să acorde o importanţă mai mare educării an­gaja­ţilor în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, au spus speakerii prezenţi în cadrul video­conferinţei ZF Cybersecurity Trends 2020, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Cisco România, Telekom România, casa de avocatură NNDKP, Microsoft, Ericsson, Bitde­fender, casa de avocatura Suciu Popa, Dendrio şi Orange România.

Angajatorii trebuie să se asigure că lap­topul, PC-ul, terminalele mobile sunt viabile, con­figurate astfel încât activităţile din afara reţelei locale ale angajaţilor să fie protejate. „În software au crescut riscurile datorate securităţii reţelelor Wi-Fi de acasă. Unii angajaţi sunt nevoiţi să utilizeze protocoale mai slabe precum cele web. Atacatorii au mai uşor acces la interceptarea traficului. La birou erau specialişti IT care asigurau securitatea, dar acasă este responsabilitatea noastră“, a spus Vasile Voicu, manager security solutions în cadrul Telekom România.

Florin Popa, business to business director în cadrul Orange România, liderul pieţei locale de telecom, spune că cererea pentru soluţii de securitate cibernetică a explodat în ultimele două luni, în contextul în care companiile şi-au reorganizat procesele şi fluxurile de lucru, angajaţii au trecut la munca de acasă, iar această evoluţie a putut fi observată mai ales în cazul firmelor mici şi mijlocii.

„Deşi IMM-urile probabil sunt cele mai expuse pentru că nu au un nivel crescut de competenţă tehnică sau departamente de IT specializate, am văzut o creştere semnificativă a conştientizării riscurilor cibernetice şi vedem o creşetere de aproape 70% a cererii pentru soluţii de securitate cibernetică, cerere care vine din zona IMM-urilor“, a spus Florin Popa.

De asemenea, Cătălina Niculiţă, systems engineering manager la Cisco România, consideră că soluţiile de securitate implementate de companiile ale căror angajaţi au lucrat de acasă în cele două luni de stare de urgenţă, au fost alese rapid de către antreprenori, iar în următoarea perioadă aceştia trebuie să se asigure că soluţiile sunt stabile şi scalabile.

„Am asistat la o perioadă în care a trebuit să implementăm o soluţie de securitate simplă, rapidă şi uşor de utilizat, dar evoluţia pandemiei ne arată că situaţia aceasta nu se termină repede, şi trebuie să ne asigurăm că aceste soluţii sunt scalabile. Soluţiile implementate acum trebuie ajustate, să fie scalabile“, a adăugat Cătălina Niculiţă.

În ceea ce priveşte digitalizarea, Dragoş Mircea Rebegea, country manager în cadrul Ericsson România, afirmă că reţeaua 5G reprezintă un suport esenţial pentru dezvoltarea industriei IT şi că România are o şansă unică „de a accelera procesul de digitalizare a societăţii adoptând această tehnologie.“

„Securitatea cibernetică e importantă pentru tehnologiile care se adresează internetului in­dustrial, unei mulţimi mari de industrii conexe. Aspectele legate de disponibilitatea reţelelor şi integritatea acestora devin importante. De aceea e normal să discutăm despre securitate ciber­netică. 5G este cea mai sigură tehnologie de tele­comunicaţii, pentru că a fost proiectată de la început să adreseze toate cerinţele de securitate“, a adăugat Dragoş Mircea Rebegea.

De la stânga la dreapta

Cătălina Niculiţă, Systems Engineering Manager Cisco România: Este necesară educarea angajaţilor cu privire la securitatea cibernetică. Conştientizarea faptului că accesul la internet presupune riscuri de securitate

Dragoş Mircea Rebegea, country manager în cadrul Ericsson România: Securitatea cibernetică e importantă pentru tehnologiile care se adresează internetului industrial, unei mulţimi mari de industrii conexe.

Florin Popa, business to business director, Orange România: S-a înregistrat o creştere de aproape 70% a cererii pentru soluţii de securitate cibernetică, cerere care vine din zona IMM-urilor

Vasile Voicu, Manager Security Solutions, Telekom România: Digitalizarea a uşurat treaba atacatorilor, care se gândesc deja la instrumente automatizate pentru a ataca aceste reţele, iar noi trebuie să fim pregătiţi.