Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Dobânda la titlurile de stat a urcat la 4,5% în această săptămână, pe fondul provocărilor din sfera finanţelor publice şi a deciziei Fitch cu privire la rating-urile băncilor

Autor: Roxana Rosu 22.05.2020

Rata de dobândă la titlurilde stat la 10 ani a urcat cu 2,2%, la 4,5% în această săptămână, evoluţie influenţată de provocările din sfera finanţelor publice şi de decizia Agenţiei Fitch cu privire la rating-urile băncilor, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 4,2% la 1,73 puncte procentuale.

Ministerul de Finanţe a atras în această săptămână 545 milioane lei prin titluri scadente în februarie 2025 şi un miliard lei prin obligaţiuni cu scadenţa august 2022, la costuri medii anuale de 3,75%, respectiv 3,52%.

De asemenea, administraţia s-a împrumutat pe pieţele externe cu 1,3 miliarde euro prin titluri pe 5 ani şi cu 2 miliarde euro prin obligaţiuni pe 10 ani, volumul subscrierilor depăşind 12 miliarde euro.

Săptămâna viitoare, Ministerul de Finanţe a programat o licitaţie cu titluri scadente în aprilie 2024 (în volum de 575 milioane lei).

Fitch a scăzut ratingul UniCredit Bank pentru împrumuturi pe termen lung la BB+ de la BBB- şi a revizuit perspectiva pentru Banca Transilvania şi Garanti Bank de la stabile la negative.