Piaţa muncii continuă declinul: Numărul contractelor de muncă încetate de la începutul stării de urgenţă trece de 400.000

Autor: Alexandru Nanu 22.05.2020

Numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă a trecut, joi, pragul de 400.000 de contracte, conform informaţiilor publicate de MMPS (Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale) în data de 22 mai 2020.

Până la data de 22 mai, peste 580.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 400.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecţia Muncii pentru data de 22 mai.

Contracte individuale de muncă suspendate 586.462

Principalele categorii

·         Industria prelucrătoare:

150.225

·         Comerţ cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor:

96.322

·         Hoteluri şi restaurante:

100.069

Contracte individuale de muncă încetate 403.459

Principalele categorii:

·         Comerţ cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor:

71.603

·         Industria prelucrătoare:

71.300

·         Construcţii:

59.583

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) face acest demers pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice, scrie în comuicatul de presă de pe site-ul insituţiei.

Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.