Nu toată lumea suferă în criză: Miliardarii americani s-au îmbogăţit cu 434 de mld. de dolari în timpul pandemiei de coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici 23.05.2020

În timp ce aproape 39 de milioane de americani şi-au depus actele de şomaj de la declararea stării de urgenţă până în prezent, averea miliardarilor din Statele Unite a crescut semnificativ în primele două luni ale pandemiei, scrie Business Insider.

Potrivit unui raport publicat joi de două think thank-uri americane, averea netă a miliardarilor americani a crescut cu 434 de mld de dolari ultimele două luni.

În prezent, trăiesc pe teritoriul Statelor Unite 623 de miliardari, inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos, cofondatorul Microsoft Bill Gates, cofondatorul Facebook Mark Zuckerberg, investitorul Warren Buffet şi fondatorul Oracle Larry Ellison. Raportul indică faptul că averea celor cinci miliardari a crescut în ultimele săptămâni cu 75,5 mld. dolari, sau 19%.

În ultimele două luni, averea miliardarilor americani a crescut de la 2,948 trilioane de dolari la 3,382 trilioane.

„Pandemia a dezvăluit consecinţele mortale ale diferenţelor de venituri din SUA, iar miliardarii au devenit un simbol pentru inegalitate”, a declarat Frank Clemente, director executiv în cadrul think thank-ului Americans for Tax Fairness.

Aproximativ 2,44 milioane de americani şi-au depus actele de şomaj în ultima săptămână, pe măsurile ce restricţiile de circulaţie au afectat în mod constant cea mai puternică economie a lumii.

„În doar câteva săptămâni, cererile de şomaj din timpul crizei provocate de coronavirus au depăşit cele 38 de milioane de cereri înregistrate în 18 luni ale Marii Recesiuni”, a declarat Daniel Zhao, senior economist în cadrul site-ului de joburi Glassdoor.