Celebrii pepeni de Dăbuleni, pe cale de dispariţie. Ce se întâmplă

Autor: Luiza Paraschivu 23.05.2020

80% din culturile de pepeni verzi de la Dăbuleni sunt distruse din cauza grindinei. Primii pepeni de Dăbuleni vor ajunge pe piaţă abia peste o lună şi vor fi mai scumpi.

Grindina de acum două zile a distrus 80% din culturile de pepeni verzi de Dăbuleni.

Fermierii speră ca plantele care au mai rămas să se regenereze, însă primii pepeni vor ajunge pe piaţă abia peste o lună. Şi ar putea fi mult mai scumpi.

Florina Popa are 57 de ani. De o viaţă cultivă pepeni verzi. Anul acesta a plantat lubeniţă pe 4 hectare şi spera să recolteze peste 150 de tone. Grindina i-a distrus aproape în întregime plantaţia.

„Totul aruncăm. Deci, vor fi de ordinul... cum se zice... a tonelor, poate zecilor... Aici, anul trecut am scos 160 de tone pe toată plantaţia asta”, spune Florina Popa.

În Dăbuleni sunt cultivate peste 2.000 de hectare cu pepeni, iar la începutul lunii iunie ar fi trebuit să fie pe tarabe.În loc de profit, fermierii îşi numără acum pagubele.

„Aproximativ 15.000 de lei pe hectar. Acum, dacă ne-a luat peste 10-12.000, vă daţi seama unde vom ajunge cu investiţia pe un hectar”, declară Dorin Glăvan, fermier.

Fermierii spun că un sistem anti-grindină le-ar fi salvat culturile. Autorităţile le promit ajutor de acum înainte.

„La Drănic a fost pusă în funcţiune această staţie anti-grindină. S-au tras, am înţeles, 20 de rachete. Oamenii acolo nu au fost afectaţi”, a afirmat Vetuţa Păsculete, director ANIF Dolj.

În Dolj sunt cinci staţii anti-grindină. Directorul ANIF Dolj susţine că şi la Dăbuleni va fi instalată anul acesta o astfel de staţie.