Aici sunt banii dumneavoastră. Viitorii pensionari ai României au 18% din Banca Transilvania, adică 2,4 mld. lei, câte 20% din Electrica şi din Fondul Proprietatea, 24% din MedLife

Autor: Liviu Popescu 30.05.2020

Administratorii acestor fonduri au cumpărat la 14 din cele 26 de societăţi la care sunt acţionare, au vândut la 6, iar la alte 6 au rămas cu aceleaşi deţineri ca în iunie 2019. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România au 12,3 miliarde de lei în acţiuni la Bursa românească la final de 2019, în creştere cu 23% faţă de iunie 2019. Cel mai mare ritm de creştere în capitalul unei societăţi, ca puncte procentuale, se înregistrează la Fondul Proprietatea, emitent cu expunere la Hidroelectrica, Petrom şi Nuclearelectrica, acolo unde Pilonul II a urcat în doar şase luni de la 14,7% la 20,3%.

Viitorii pensionari ai Ro­mâniei, adică acei sa­lariaţi care în prezent contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au ajuns să controleze 18% din Banca Transilvania, respectiv o investiţie de 2,4 miliarde de lei la cea mai mare instituţie de credit din România, potrivit calculelor realizate în exclusivitate de Ziarul Financiar.

De asemenea, cei 7,4 milioane de viitori pensionari care în fiecare lună virează în medie 710 milioane de lei către fondurile de pensii private Pilon II au ajuns la participaţii semnificative şi la alte societăţi din prima ligă bursieră de la Bucureşti, precum 24% din MedLife, liderul serviciilor medicale private, dar şi alte câte 20% din Fondul Proprietatea şi din Electrica, 17% din Transelectrica, 16% din Transgaz şi 8% din OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti.