Pandemia dă startul unei noi curse: Tot mai multe companii caută să dezvolte paşapoarte de imunitate pentru COVID-19. Cum funcţionează acestea

Autor: Mihai Draghici 25.05.2020

Companii de tip start-up sunt în competiţie pentru a construi sisteme de identificare digitală în scopul certificării statutului de sănătate al persoanelor, pentru a facilita reintegrarea în viaţa normală, în contextul pandemiei, dar iniţiativele generează riscuri privind datele private, scrie FT.

Aşa-numitele paşapoarte de imunitate funcţionează prin asocierea identităţii unei persoane cu rezultatele la analizele pentru coronavirus. Persoanele considerate imune la virus pot demonstra statutul la autorităţi şi angajatori prin arătarea unui cod generat de obicei de o aplicaţie online. Aceasta este conectată la anumite tipuri de identificare biometrică precum fotografie sau amprentă, informează cotidianul Financial Times.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că Guvernul de la Londra analizează "sisteme de certificare" pentru persoanele care au dobândit anticorpi, deşi a precizat că încă nu poate spune clar că aceste persoane sunt automat imune la reinfectarea cu noul coronavirus.

Chiar dacă Guvernul britanic nu a oferit detalii despre companiile cu care intenţionează să colaboreze, un număr de firme inovatoare din Europa se grăbesc să îşi reechipeze tehnologiile de identificare pentru a utiliza permise de sănătate.

Printre firmele care conduc în acest efort se numără Onfido, o entitate start-up specializată în sisteme de identificare digitală înfiinţată în 2012 de trei absolvenţi ai Universităţii Oxford. Compania a anunţat luna trecută că a colectat 100 de milioane de dolari prin vânzarea de acţiuni.

Husayn Kassai, cofondator şi director al Onfido, a explicat că firma analizează posibilitatea de a adapta actualele sisteme antifraudă pentru crearea unui sistem de emitere a paşapoartelor de imunitate. Tehnologia companiei utilizează software de inteligenţă artificială pentru a verifica o fotografie de identitate, comparând-o cu datele biometrice.

"Protejarea sferei private şi protejarea persoanelor trebuie să fie prioritatea acestei iniţiative. Nu trebuie să ştie nimeni adresa unei persoane, culoarea ochilor ori alte lucruri", a explicat Husayn Kassai.

Alte companii evită sintagma paşaport de imunitate, folosind termenul de "permis digital de sănătate", în contextul în care experţii medicali au dubii privind durata imunităţii post-coronavirus. Printre acestea se numără compania britanică Yoti, care din 2018 este furnizor oficial de sisteme digitale de identificare în zona administrativă Jersey. Robin Tombs, directorul companiei, afirmă că prioritatea o reprezintă sistemele antifraudă. "Documentele tipărite pot fi falsificate, ecranele telefoanelor pot fi falsificate", a explicat el. Sistemele Yoti contracarează riscurile prin emiterea de coduri unice rapide (QR) şi holograme digitale, împiedicând tentativele de copiere frauduloasă a fotografiilor altor persoane.

Firma VST Enterprises, cu sediul în oraşul britanic Manchester, a dezvoltat sistemul "Paşaport de sănătate V" ("V-Health Passport"), care permite scanarea codului de identificare de la o distanţă mai mare decât alte sisteme, permiţând menţinerea distanţei sociale, conform directorului pentru relaţii publice al firmei, Gerard Franklin. Compania discută deja cu Guvernul de la Londra pentru o eventuală colaborare.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor civice sunt sceptice în legătură cu aceste sisteme, paşapoartele de imunitate fiind criticate din cauza potenţialelor riscuri la adresa sferei private. "Imediat ce am instaura această infrastructură de supraveghere, ar fi create acţiuni incredibile de intruziune", afirmă Ella Jakubowska, director pentru politici şi campanii la grupul de lobby EDRi. "Avem dubii serioase referitoare la persoanele care vor avea acces la aceste date, cum ar mai putea fi folosite şi ce ameninţări generează asupra drepturilor noastre fundamentale", argumentează ea.

Dr. Tom Fisher, cercetător senior la grupul de lobby Privacy International, avertizează că, într-un asemenea sistem, persoanele care nu ar avea atestatele corespunzătoare riscă să aibă probleme financiare, subliniind că există şi riscul ca cei sănătoşi să fie stimulaţi să se infecteze pentru a primi după eventuala vindecare paşaport de imunitate.