Delgaz Grid, compania de distribuţie a grupului german E.ON în România, şi-a bugetat investiţii de 1,9 mld. lei în modernizarea infrastructurii, în următorii doi ani

Autor: Cristina Bellu 25.05.2020

Delgaz Grid, compania de distribuţie de gaze naturale şi electricitate a grupului german E.ON în România, anunţă că şi-a bugetat până în 2023 investiţii de 1,9 mld. lei în modernizarea reţelelor pe care le operează pe plan local.

Astfel, 1,06 mld. lei sunt pentru modernizarea reţelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale, transmit oficialii companiei.

Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viaţa noastră de zi cu zi şi este foarte important ca investiţiile să continue. Modernizarea şi digitalizarea reţelelor rămân priorităţile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiţii de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1.065 mil. lei sunt pentru modernizarea reţelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale”, spune Csulak Ferenc, Director General al Delgaz Grid.

Anul trecut, Delgaz Grida a investit 457 milioane de lei, din care 242 mil. lei au fost pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică şi 215 mil. lei pentru gaze naturale

Pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv 456 mil. lei.  Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiţi 249 mil. lei în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, şi pentru racordarea de noi consumatori.

Pe partea de gaze naturale sunt prevăzute investiţii de 207 mil. lei obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte şi branşamente.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate.