Va deschide coronavirusul calea către săptămâna de lucru de 4 zile?

Autor: Catalina Apostoiu 26.05.2020

Lumea este cu ochii pe Noua Zeelandă, scrie Washington Post. Succesul înregistrat de această ţară în combaterea coronavirusului a plasat-o pe o listă scurtă de ţări către care întreaga lume priveşte nu numai pentru metode de combatere a pandemiei, dar şi pentru ceea ce ar putea urma după.

Astfel, anunţul făcut de Noua Zeelandă privitor la posi­bilitatea introducerii zilei de lucru de patru zile a făcut ca această idee, analizată şi în trecut, să nu mai pară atât de neconceput.

Premierul neozeelandez Jacinda Arden a lansat ideea în contextul schimbărilor mai ample aduse de pandemie în ceea ce priveşte locul de muncă şi al flexibilităţii de care companiile trebuie să dea dovadă în pandemie.

Cu mult timp înainte ca pandemia să dea peste cap viaţa de pe toate continentele, ideea introducerii săptămânii de lucru de patru zile câştiga un număr în creştere de adepţi, potrivit lui Alex Soojung-Kim Pang, autor al cărţii „Shorter: Work Better, Smarter, and Less–Here’s How“.

Pang a petrecut timp în birouri care au implementat această politică în Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud şi Marea Britanie, SUA şi ţările scandinave pentru a afla ce determină această schimbare.

Unele studii indică o creştere a productivităţii şi satisfacţiei în urma acestei politici. Premierul finlandez a lăudat ideea, iar companii ca Microsoft din Japonia şi Shale Shack din SUA au încercat cu succes versiuni ale acesteia.

Karen Jansen, cercetător britanic, arată că pandemia accelerează adoptarea acestei politici. Multe dintre beneficiile acestui program se suprapun teoretic cu avantajele muncii de acasă. Asemeni muncii de acasă, săptămâna de lucru de patru ore, dacă ar fi adoptată, nu ar fi aplicată la fel pentru toţi angajaţii.

Există mai multe modele, cum ar fi condensarea producţiei într-un program mai scurt, sau program mai lung distribuit la mai puţine zile.

Pentru companiile care au nevoie să-şi restrângă activitatea, Andrew Barnes, principal susţinător al săptămânii de lucru de patru zile în Noua Zelandă, îndeamnă managementul să ia în considerare un astfel de program pentru reducerea costurilor.

„Oamenii ar trebui plătiţi după cât valorează, nu după cât timp petrec la birou“, arată acesta.

Lynda Gratton, specialist în HR şi comportament organizaţional, susţine la rândul său că executivii de companii ar trebui să se pregătească să experimenteze cu săptămâna de patru zile, potrivit Nikkei.

Coronavirusul va accelera unele tendinţe latent legate de unde şi cum muncim. Este clar că am devenit mult mai încrezători în munca de la distanţă, arată aceasta.

Am „spart“ în mod inevitabil regula de a munci opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Vom reveni rapid la modelul tradiţional? Gratton se îndoieşte şi spune că directorii de companii ar trebui să fie pregătiţi să răspundă cerinţelor angajaţilor care vor să lucreze seara sau foarte devreme dimineaţa în loc de programul tradiţional.