Dan Armeanu, ASF: Volatilităţile foarte mari de pe piaţa de capital au avut un impact limitat asupra activelor fondurilor de pensii, datorită ponderii acţiunilor în structura portofoliilor. „Influenţa crizei COVID-19 asupra variaţiei VUAN-ului este limitată şi conjuncturală

Autor: Tibi Oprea 26.05.2020

Dan Armeanu, vicepreşedintele sectorului de pensii private din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spune că volatilitatea ridicată de pe piaţa de capital a avut un impact limitat asupra activelor fondurilor de pensii ca urmare a ponderii scăzute a acţiunilor în structura portofoliilor.

„Volatilităţile foarte mari de pe piaţa de capital au avut un impact limitat asupra activelor fondurilor de pensii, datorită  ponderii acţiunilor în structura portofoliilor. Revenirea pieţei de capital pe măsură ce ritmul de îmbolnăviri cu COVID-19 a scăzut a condus la diminuarea volatilităţii VUAN-ului la valori scăzute (între 2% şi 3%), în marja obişnuită de evoluţie a oricărui activ“, spune el.

De altfel, vicepreşedintele ASF spune că evoluţia sistemului de pensii private din România este influenţată de criza COVID-19 manifestată global, însă menţionează faptul că influenţa crizei COVID-19 asupra variaţiei VUAN-ului este limitată şi conjuncturală.