ZF Live. Silviu Stratulat, avocat, Stratulat Albulescu: Avocaţii invocă imprevizibilitatea în disputele dintre dezvoltatori şi chiriaşi. „Chiriaşii au aparenţa unei temeinicii a unei cereri de reducere întemeiată pe impreviziune în contextul în care traficul în galeriile comerciale scade, puterea de cumpărare scade, cererea scade“

Autor: Ramona Cornea 26.05.2020

Silviu Stratulat, avocat în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu, afirmă că chiriaşii centrelor comerciale au dreptul să ceară reducerea chiriilor pe fondul imprevizibilităţii situa­ţiei create de pandemia de COVID-19.

„Există un articol din Codul civil care reglementează impre­viziunea şi este un concept care este aplicabil în măsura în care el nu este exclus din contractele cu mallurilor. Unii dezvoltatori şi unii proprietari de galerii comerciale au cerut excluderea expresă a acestui concept care a fost aplicabil şi care a fost confirmat ca fiind aplicabil de ICCJ în contextul crizei financiare din 2009 – 2010, inclusiv în disputele bancare. Astăzi considerăm că chiriaşii au aparenţa unei temeinicii a unei cereri de reducere întemeiată pe impreviziune în contextul în care traficul în galeriile comerciale scade, puterea de cumpărare scade generic, cererea scade, condiţii pe care niciuna dintre părţi nu putea să le aibă în vedere“, a spus Silviu Stratulat în cadrul emisiunii  ZF Live.