Grupul TeraPlast, producător român de materiale de construcţii, estimează afaceri de 478 mil.lei în S1/2020, în creştere cu 15%, şi EBIDTA în urcare cu 32%. Ioana Birta, director financiar: Cererea a fost mai mare decât ne-am aşteptat

Autor: Roxana Rosu 26.05.2020

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, controlat de Dorel Goia, estimează pentru primul semestru al anului o cifră de afaceri de 478 milioane de lei, în creştere cu 15% comparativ cu perioada similară din 2019, şi o profitabilitate imbunatăţită, cu o EBITDA de 47 milioane de lei, în urcare cu 32%, pe fondul cererii mai mari decât prognozele iniţiale, a anunţat compania într-un raport la BVB.

„Ne asteptam ca afacerile Grupului in primele sase luni din 2020 sa fie cel putin la acelasi nivel ca in primele sase luni din 2019, insa cererea a fost mai mare decat ne-am asteptat si vom creste cu 15% peste anul trecut cu o profitabilitate imbunatatita. Management-ul Grupului a luat masurile necesare pentru a asigura o lichiditate adecvata si a redus costurile operationale unde a fost necesar. Este important sa ne concentram pe repornirea economiei si pe oportunitatile pe care urmatoarea perioada ni le va prezenta”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Pentru primul trimestru din 2020, Grupul TeraPlast a anunţat afaceri de 208,9 milioane de lei, în creştere cu 20%, si o EBITDA de 17,4 milioane de lei, cu 32% mai mult decat a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Principalele motoare de creştere au fost fabrica din Serbia şi linia de business Instalaţii, datorită evolutiei pozitive a lucrărilor de infrastructură. Acestea şi-au păstrat tendinţa pozitivă şi în trimestrul 2 din 2020 şi se reflectă in estimările pentru primul semestru.

Pentru Divizia de Mase Plastice, estimările indică afaceri de 213 milioane lei în primele şase luni din 2020, în creştere cu 18%, la o EBIDTA de 27 milioane lei, cu 54% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. 

În paralel, divizia Steel ar putea ajunge la vânzări de 265 milioane lei, cu 13% mai mari, şi o EBIDTA de 20 milioane lei, în creşere cu 11%.

Grupul a implementat în ultimele două luni măsuri de protecţie a business-urilor şi a angajaţilor pentru a asigura sustenabilitatea acestora, inclusiv reducerea temporară a salariilor managementului cu 25%-50%.

”Materialul furnizeaza informatii de baza preliminare, estimate, pentru perioada ianuarie-iunie 2020. Raportul continand rezultatele financiare consolidate aferente perioadei ianuarie-iunie 2020 va fi publicat, conform calendarului financiar, in 27 iulie 2020. Asadar, informatiile din acest material au caracter estimativ si pot suferi modificari in raportul financiar semestrial”, se arată în anunţ.