PSD vrea alegeri locale şi parlamentare în aceeaşi zi. Soluţia problemei ar putea fi votul la distanţă

Autor: Gabriel Pecheanu 26.05.2020

PSD nu exclude varianta organizării alegerilor locale şi a celor parlamentare în aceeaşi zi, cumulat cu reglementarea votului la distanţă. Deputatul social-democrat Valeriu Steriu a declarat că în acest fel riscurile sanitare pentru alegători ar fi minime, în contextul Covid-19.

Valeriu Steriu a declarat, la RFI, că alegerile locale şi cele parlamentare din acest an vor putea avea loc ”în momentul în care nu va exista nici un fel de risc pentru populaţie”.

”Dacă vor fi foarte bine organizate şi vorbim aici nu doar de partea de protecţie personală, de măşti, de tot ce înseamnă mănuşi şi echipament, dar posibilitatea de a găsi totuşi o cale de a vota şi prin vot de la distanţă, în momentul în care avem un astfel de sistem bine pus la punct, probat şi acceptat de toate partidele, putem discuta de o posibilitate de a ne gândi, poate cum spuneau zilele trecute colegii mei, în aceeaşi zi atât localele, cât şi alegerile generale, în aşa fel încât să fie un risc minim pentru populaţie să se prezinte la vot”, a afirmat Valeriu Steriu.

Deputatul PSD afirmă că ”până la urmă, într-o singură zi poţi organiza, astfel încât rând pe rând oamenii să intre, să păstreze distanţa, dar campania electorală presupune întâlniri cu oamenii, presupune oriunde în lume, cel puţin în ultimii 100 de ani, mâini strânse ale oamenilor. Deci fără nişte obiceiuri existente în politică, e greu de crezut că poţi trece peste o campanie electorală în care să-ţi prezinţi proiectele, în care primarii să-şi arate realizările sau să vină cu propuneri şi idei şi soluţii noi (...), deci fără o campanie electorală nu ne putem gândi la alegeri, iar o campanie electorală înseamnă sute de mii de oameni care se întâlnesc cu alte zeci de mii de oameni”.

Întrebat cât de potrivită ar fi totuşi organizarea alegerilor locale şi a celor parlamentare în aceeaşi zi, ţinând cont că mesajele din cele două campanii sunt diferite, Valeriu Steriu a replicat: ”Am avut alegeri prezidenţiale cu generale în trecut şi pare că a mers destul de bine. Problema într-adevăr de mesaj rămâne cumva diferită, dar se pot găsi variante, nu trebuie să fim inflexibili, trebuie să ne gândim şi să căutăm varianta cea mai bună şi mai simplă şi mai sănătoasă pentru populaţie”.​