Analiză a brokerilor de la Tradeville: Aurul rămâne o investiţie bună, mai ales în contextul valului de incertitudini politice şi economice

Autor: Dorin Oancea 26.05.2020

Aurul a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimul an şi jumătate, preţul său crescând cu peste 45% faţă de minimul din august 2018. Incertitudinile politice şi economice, cât şi ratele reale negative ale dobânzilor titlurilor de stat, au creat cadrul perfect pentru creşterea preţului.

Pe de altă parte, avansul aurului nu s-a reflectat în mod uniform în preţul companiilor miniere, acestea atingând, în urmă cu mai puţin de o lună, minimul ultimilor patru ani şi înregistrând la scurt timp o revenire de aproximativ 100%, explică, într-o analiză, compania de brokeral Tradeville.

„În contextul în care pieţele financiare sunt în prezent marcate de incertitudine, iar investitorii consideră instrumentele convenţionale riscante, aurul rămâne o investiţie atractivă. Este suficient de disponibil pentru comerţ, dar în acelaşi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros şi, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce îl face durabil.”, explică Tradeville.

Principalii factori care influenţează preţul aurului sunt: rata reală a dobânzilor, masa monetară precum şi incertitudinile şi riscurile politice şi economice. Astfel, situaţia din prezent generată de criza coronavirusului creează cadrul perfect pentru revenirea impresionantă a aurului. Însă, raliul curent a început în august—septembrie 2018, când a fost obţinut un top al randamentelor titlurilor de stat în termeni reali.

În acelaşi timp, creşterea masei monetare are efectul de a reduce valoarea bancnotelor din circulaţie, producând inflaţie şi/sau reducerea dobânzilor nominale, astfel influenţând pozitiv preţul aurului. De altfel, băncile centrale din toată lumea au recurs, printre altele, la programe de relaxare cantitativă pentru a combate efectele crizei provocate de pandemia Covid-19. Analiştii Tradeville mai subliniază un factor pe care investitorii ar trebui să îl ia în considerare atunci când investesc în aur – poziţiile nete speculative ale traderilor pe contracte futures, care reflectă sentimentul pieţei privind preţul acestui metal preţios.

Totuşi, avansul preţului aurului nu a ridicat în mod uniform şi proporţional preţul companiilor miniere, care au atins în urmă cu mai puţin de o lună, minimul ultimilor patru ani, urmând ca ulterior să înregistreze o revenire de aproximativ 100%.

Aurul s-a apreciat pe piaţa din România cu circa 15% de la începutul anului, maximul istoric fiina atins pe 19 mai, la 253,77 lei/gram.