Pieţele de capital par să se fi vindecat de COVID-19. Bursele internaţionale au ajuns la maximul ultimelor 11 săptămâni

Autor: Dorin Oancea 26.05.2020

Pieţele bursiere internaţionale au crescut marţi, urmate de bursele de mărfuri, investitorii ignorând tensiunile dintre China şi SUA pentru a se concentra pe mai mult stimulii economici din China şi o redeschidere a economiei mondiale.

Indicii FTSE din Marea Britanie şi Nikkei din Japonias-au evidenţiat, cu câştiguri de 2,2%, în timp ce S&P 500 futures a atins a atins 3.000 pentru prima dată de la începutul lunii martie.

Primele tranzacţii din Europa au urcat STOXX 600 la maximul a aproape 11 săptămâni. Acţiunile companiilor din turism şi de agrement au crescut aproape 6% după ce Spania a anunţat că turismul fără carantină va fi reluat luna viitoare, iar Germania a aprobat un plan de salvare de 9 miliarde de euro pentru Lufthansa.

"Investitorii încearcă să fie optimişti şi cred că totul va fi în regulă", a declarat Christopher Peel, directorul de investiţii al Tavistock Wealth.

Indicele MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei a urcat cu 1,7%.Coreea de Sud a închis cu un plus de 1,75% iar piaţa din China cu 1,1% mai mult, după ce banca centrală a ţării a declarat că va consolida politica economică şi va continua să impună reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturi.

Dolarul a crescut faţă de yen, iar euro a câştigat până la 1,0939 dolari.

La bursele de mărfuri, aurul a crescut cu 0,2%, până la 1.733 dolari uncia.

Preţurile petrolului au fost împinse de reducerea ofertei, aşa că petrolul Brent a crescut cu 71 de centi, până la 36,24 dolari pe baril, iar petrolul american a câştigat 1,14 dolari, la 34,39 dolari/baril.