Singapore plănuieşte să lanseze un nou pachet de stimulare a economiei în valoare de 23 de miliarde de dolari. Până acum, statul a cheltuit 70 de miliarde de dolari – 20% din PIB – pentru a ajuta business-urile şi gospodăriile afectate de pandemie

Autor: Eduard Ivanovici 31.05.2020

Guvernul statului Singapore a anunţat marţi crearea unui nou pachet de stimulare a economiei, în valoare de 33 de miliarde de dolari singaporezi (23,2 miliarde de dolari), conform CNBC.

Este al patrulea pachet de stimulare lansat de ţara din Asia de sud-est de la începutul pandemiei până în prezent, fiind creat după ce Ministerul Comerţului şi Industriei şi-a modificat previziunile în legătură cu nivelul produsului intern brut pentru următoarele luni. Astfel, PIB-ul va scădea între 4% şi 7% în 2020.

Dacă luăm în calcul primele trei pachete de stimulare, statul Singapore va cheltui în total 70,4 miliarde de dolari pentru a ajuta business-urile şi gospodăriile să treacă peste impactul economic al coronavirusului. Suma reprezintă 20% din PIB, a spus Heng Swee Keat, vicepremier şi ministru de finanţe.

Noile cheltuieli vor împinge deficitul bugetar al ţării către 52,3 miliarde de dolari, sau 15,4% din PIB, cea mai mare scădere înregistrată de la dobândirea independenţei până în zilele noastre. Pentru a finanţa pachetul, guvernul va trebui să reducă din nou nivelul de rezerve al ţării.

Numărul exact al rezervelor reprezintă un secret de stat, însă analiştii estimează suma totală în jurul a câteva sute de miliarde de dolari.

Singapore a fost una dintre primele ţări care au fost lovite de COVID-19. Până acum, ţara înregistrează 32.343 de cazuri cu coronavirus, 15.738 de recuperări şi doar 23 de decese.