Plăţile trec în secolul XXI în transportul public: Călătoria cu autobuzul va putea fi plătită contactless cu cardul bancar în Capitală

Autor: Otilia Serescu 26.05.2020

Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti – STB SA, a început implementarea unui nou proiect prin care diversifică modalităţile de plată a călătoriei în mijloacele de transport în comun din Bucureşti: plata cu cardul bancar contactless, direct în mijloacele de transport public.

„Bucureştenii beneficiază de acum de cea mai noua tehnologie de plata, direct în mijloacele de transport în comun cu care circula! Pentru prima data în Romania se utilizează validatoare contactless de ultimă generaţie, care au fost deja instalate pe autovehicule care aparţin STB. Proiectul este funcţional pe liniile Expres 780, 783 şi 784, urmând că, în cel mult o lună, să fie extins pe toate celelalte linii deservite de noile vehicule. Acesta face parte dintr-un pachet de măsuri mai amplu, de modernizare a transportului în comun din Bucureşti”, a spus primarul Bucureştiului, Gabriela Firea.

Astfel, călătorii au posibilitatea de a plăti direct călătoria cu orice tip de card bancar contactless Mastercard sau Visa, emis oriunde în lume, modalitatea de plată fiind aceeaşi cu cea a validării unui card de transport.

Validările multiple pot fi realizate doar prin alegerea opţiunii dedicată, astfel că nu există riscul validărilor multiple printr-o apropiere accidentală de validator a cardului bancar, precizează Primăria Capitalei.

„La un singur validator pot fi efectuate validări atât cu cardul de transport cât şi cu un card bancar, călătorii fiind cei care vor opta pentru modalitatea de plată”, conform sursei citate.

STB SA precizează că tariful călătoriei este acelaşi, indiferent ce cu ce tip de card alege călătorul să plătească: 1,3 lei - pe liniile urbane; 1,5 lei - pe liniile regionale şi 3,5 lei - pe liniile expres.

Pentru implementarea acestui proiect, STB SA a semnat la finalul anului 2019 un contract cu BCR, prin care operatorul bancar asigură implementarea soluţiei tehnice, utilizând validatoarele de nouă generaţie instalate pe noile vehiculele din parcul STB SĂ (Otokar şi în curând autobize Hibrid).

În prezent, călătorii care utilizează mijloacele de transport în comun de suprafaţă din întreaga Regiune Bucureşti-Ilfov pot plăti călătoria prin încărcarea unui card de transport atât online, cât şi la cele peste 220 de centre de emitere şi reîncărcare carduri, precum şi prin intermediul telefonului mobil: cu ajutorul aplicaţiei mobile BPay sau prin SMS.