Firme din construcţii şi service-uri auto amendate cu 463.600 lei pentru muncă la negru, în numai 5 zile

Autor: Daniel Lazar 26.05.2020

În numai 5 zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a controlat peste 100 de agenţi economici din domeniul construcţiilor şi service-uri auto, aplicând amenzi totale în valoare de 463.600 lei.

Inspectorii din cadrul compartimentului Relaţii de muncă al ITM Prahova au efectuat, în perioada 18-23 mai, controale la 73 de agenţi economici şi au depistat 21 de persoane la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă şi încă o persoană care lucra, deşi avea contractul individual de muncă suspendat. Pentru aceste deficienţe au fost aplicate 9 amenzi în valoare totală de 420.000 de lei.

Totodată, inspectorii din cadrul compartimentului Securitate şi Sănătate în muncă au efectuat controale la un număr de 46 de agenţi economici şi au aplicat 8 amenzi în valoare totală de 43.600 de lei.

Iată care au fost principalele deficienţe constatate: nu erau luate măsurile necesare pentru amenajarea şi dotarea locurilor de muncă din punct de vedere tehnic şi organizatoric pentru lucru la înălţime, respectiv pentru prevenirea căderilor în gol şi a oricăror altor pericole; nu s-au prezentat fişele de aptitudine dovada efectuării examenului medical de medicina muncii anterior angajării pentru lucrătorii din şantier şi nu s-a asigurat o instruire adecvată şi suficientă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru lucrătorii care îşi desfăşurau activitatea în şantier. De asemenea, lucrătorii din domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor nu aveau efectuate examinările medicale prin servicii medicale de medicina muncii şi nici instruirea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.