De'Longhi România îi angajează la fabrica de electrocasnice de la Jucu pe cei 33 de muncitori originari din Sri Lanka rămaşi fără joburi la Botoşani

Autor: Roxana Rosu 27.05.2020

Producătorul de electrocasnice De’Longhi România, cel mai mare exportator din judeţul Cluj,  îi va angaja la Jucu pe cei 33 de muncitori din Sri Lanka care rămăseseră fără slujbe şi fără posibilitatea de a se întoarce acasă.

Compania a făcut această propunere Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi a fost selecţionată dintre toate ofertele transmise.

De’Longhi va asigura transportul de la Bucureşti şi cazarea în apropierea fabricii, urmând să semneze contracte de muncă, respectând aceleaşi condiţii de salarizare şi de pregătire ca ale tuturor celorlalţi angajaţi de la Jucu.

”Decizia Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de a accepta oferta companiei noastre de preluare a muncitorilor din Sri Lanka ramaşi fara contract ne bucură foarte mult. Am putut remedia o situaţie dificilă pentru aceşti oameni, într-un timp record şi am demonstrat, de asemenea, celor care aleg să părăsească România pentru munci sezoniere, că există de lucru aici, acasa, în condiţii corecte, de respect şi de securitate.”, a precizat conducerea companiei De'Longhi România. 

Managementul companiei a aflat de situaţia celor 33 de persoane din presă şi a transmis imediat o ofertă de angajare către minister.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ieri că şase companii au făcut oferte de muncă lucrătorilor din Sri Lanka aduşi din Botoşani la aeroportul Otopeni.  Ei fuseseră angajaţi de o fabrică din Botoşani şi se aflau în carantină când au fost concediaţi, fiind trimişi înapoi la Bucureşti pentru a fi repatriaţi. De la Otopeni nu există însă niciun zbor spre Sri Lanka. 

Contractele de muncă oferite muncitorilor din Sri Lanka de către De Longhi includ condiţii de salarizare coerente cu ale celorlalţi angajaţi, instruirea necesară şi reguli de igienă şi protecţie la nivelul tuturor angajaţilor. Cazarea va fi asigurată în apropierea fabricii.

Ca la orice angajare şi în baza dosarelor de imigrare validate la zi de către Biroul Regional de Imigrări, muncitorii vor parcurge testările medicale si psihologice, vor fi instruiţi şi echipaţi corespunzător înainte să se alăture colectivului de la Jucu, a anunţat compania.

Producătorul a reluat angajările începând cu 7 mai şi a extins echipa cu 400 de personae pentru a răspunde comenzilor în curs.

Grupul De'Longhi deţine două fabrici în România, în comuna Jucu, din judeţul Cluj, şi în comuna Mădăraş, din judeţul Bihor, unde lucrează peste 2500 de angajaţi. Compania produce în România masini automate de cafea marca De'Longhi şi  electrocasnice Braun.