​CFA România: Considerăm inoportun să se îngrădească legislativ pe o perioadă arbitrară şi exhaustiv posibilitatea tranzacţionării libere a unor active deţinute de statul român

Autor: Tibi Oprea 27.05.2020

Asociaţia analiştilor financiari CFA România spune că proiectul de lege adoptat de Senat pe 19 mai care interzice întrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci şi la orice societate la care statul este acţionar, indiferent de cota de participaţie, pentru o perioadă de doi ani poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută la recuperarea economiei în acest an sau în următorii.

“Considerăm că există riscul ca propunerea legislativa să se dovedească contraproductivă şi susţinem că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie. Este de dorit să se evite situaţii similare unor proiecte avansate în ultimii ani, în sensul în care anumite reglementări au avut nevoie de modificări ulterioare – unele dintre ele de mai multe ori – pentru a elimina inadvertenţele sau consecinţele dezastruoase (a se vedea OUG 114/2018), ori chiar încălcarea directivelor europene în domeniul legiferat”, transmite CFA.

Asociaţia spune că listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România.

“Considerăm inoportun să se îngrădească legislativ pe o perioada arbitrară (doi ani) şi exhaustiv posibilitatea tranzacţionării libere a unor active deţinute de Statul Român. Protejarea intereselor economice ale Statului Român în contextul economiei de piaţă trebuie realizată prin implementarea celor mai bune practici financiar-economice aferente tranzacţiilor de tip M&A (înţelese ca fuziuni, achiziţii, listari) şi nu prin măsuri legislative atipice. Mesajele Statului Român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitorii locali şi cei străini deopotrivă, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice. <Îngheţarea> pieţei de capital venită după <îngheţarea> economiei din cauza crizei COVID-19, generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei. Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie în continuare prioritară din 3 motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativa şi venituri în plus la bugetul de stat”, transmit analiştii CFA România.

De asemenea, Asociaţia spune că susţine demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor. “Piaţa de capital poate atrage investitori care să ofere finanţare, în condiţii de lichiditate. Aşa cum o arată experienţa ţărilor din fostul bloc comunist, cea mai rapidă măsură este listarea companiilor de stat, pachete minoritare, atunci când condiţiile de listare sunt favorabile. Piaţa de capital din România are nevoie de măsuri rapide, iar listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii. Acestea vor atrage la rândul lor investitorii privaţi locali şi internationali, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie. În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare, întrucât în companiile listate investorii aşteaptă de regulă dividende.”